Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicoleta Fotiade, educație media: de ce își iau tinerii români informațiile de pe TikTok și nu din presa clasică

nicoleta_fotiade.png

Nicoleta Fotiade este expertă - formatoare în domeniul educaţiei media și digitale, președinta asociației Mediawise Society, co-fondatoare a International Association of Media Education
Sursa imaginii: 
Foto: Luca Stefan (10 ani)

România are cel mai mare procent din Europa al utilizatorilor TikTok care folosesc aplicația pentru a accesa știri, arată un Raport Reuters Oxford.

Raportul despre știrile digitale (Digital News Report 2023) al Institutului Reuterse atrage atenția asupra declinului media tradiționale și al încrederii în jurnalism. 

Analiza mai atrage atenția asupra faptului că încrederea cititorilor în presă tradițională a scăzut vertiginos în ultimii 5 ani, iar oamenii caută surse alternative de știri. Nicoleta Fotiade de la MediaWise Society explică la RFI cât de mare este riscul de dezinformare atunci când ne luăm informațiile de pe rețele de social media.

Experta în educație media amintește despre faptul că în Romania au existat foarte multe campanii de decredibilizare a jurnalistilor. Nicoleta Fotiade mai spune că posibilitatea identificării unei știri false depinde de abilitatea de a evalua critic informațiile prezentate.

 
Nicoleta Fotiade, MediaWise Society: Posibilitatea identificării unei știri false depinde de abilitatea de a evalua critic informațiile prezentate