Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Taberele școlare tematice conduc în preferințele părinților ieșeni

tabara_muncel.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Tabara Muncel

Vara aduce o ofertă diversificată de tabere școlare. Iar gradul de ocupare pentru Moldova este de aproape 100%  și cu greu mai găsești un loc liber până în septembrie. Tabere exista pentru toate buzunarele. De la o mie de lei până la câteva mii...

Unii profesori organizează tabere tematice. Pentru înot, dezvoltare personală, limbi străine. Și lista e lungă. Există tabere în care prezența părinților e interzisă și unele de reconectare a famiilor. Am găsit și tabere terapeutice pentru familii adoptive. Părinții sunt mulțumiți. Unii au timp sa respire, alții spun simplu: copiii învața prin joacă. Alți părinți  sunt mândri ca le-au venit copiii din tabară fără mofturi la mâncare și mai ordonați. Iar un profesor le recomandă mămicilor să nu își mai trimită copiii în tabără cu haine în pungi sigilate cu numele zilei pe ea, ci să-i lase să se descurce singuri...

De ce o tabără școlară?

Serinella Zara este profesor la Colegiul Mihai Eminescu din Iași și mamă. "O tabără înseamnă masa clasică... Țin minte că am fost într-o excursie și am primit mesaj la 12  noaptea de la o elevă. Era micuță, era în clasa a V-a.  Mi-a  scris că e carnea verde și că nu mai merge la restaurantul ăsta. Și i-am spus că în primul rând acesta nu-i restaurant, e cantină. Primești mâncarea, duci farfuria înapoi. Că nu știau nici lucrurile acestea esențiale să ducă singuri farfuria.

În al doilea rând, carnea nu-i verde, carnea așa arată. Dar în noapte tu o vezi verde. Deci mofturoși și foarte răzgâiați. Și de foarte multe ori familia este cea care trebuie să explice niște lucruri. Nu merge așa numai cu flori și busuioc și ca pe vremuri în Roma Antică, cu paleta care să alunge musculițele. În  felul acesta nu-i creștem în regulă. Într-o oarecare zi vor da peste ceva care nu va fi conform cu grija, protecția, bula în care au trăit și atunci ce vor face ? Vor sparge bula și vor pluti în aer? ", s-a întrebat retoric Serinella Zara.

Profesorul ieșean crede că acum taberele sunt diferite față de anii în care ea era copil. Și mai spune râzând că își trimite unul dintre băieți într-o tabără în care telefoanele sunt interzise: " Din perspectiva faptului că interacționează cu alți copii este esențial. Mai ales astăzi când trăiesc așa într-un soi de bulă. Fie virtuală, fie cea creată de ei înșiși cu doi-trei oameni  în jur. De obicei cu telefoane. Uite, copilul nostru a fost plecat anul trecut într-o tabără fără telefon timp de aproape o săptămână. Vreo șase zile în total și cred că i-a priit foarte mult. Asta ne-am dat noi seama. Anul ăsta l-am trimis aproape cu forța. Pentru că dependența de telefon este foarte importantă la vârsta lor. Zic între ghilimele cu forța ci explicându-i de ce este necesar. O tabără este foarte importantă din punct de vedere al dezvoltării emoționale a copilului. Mai departe, sunt taberele cu un anumit specific.

Copiii noștri vor merge  la finalul lui august într-o tabără pe teme de echitație. Au ciubăr, au alți copii, nu mulți, vreo 20.  E o perioadă în care se vor întâlni cu altcineva decât cu părinții lor sau colegii lor obișnuiți de școală sau chiar prietenii lor", a povestit Serinella Zara.

Alți părinți aleg să meargă cu copiii în așa numitele tabere organizate pe conceptul mai aproape de natură. Se oferă tot confortul, mai puțin curent electric. Telefoanele se pot folosi doar la bază în anumite perioade de timp. E drept că o mămică a rămas surpinsă de reacția fiicei atunci cînd i-a spus de specificul taberei. Mesajul primit de mamă de la fiică a fost: "Stăm într-o grotă. Credeam că am evoluat de acum 300 de ani!"

Tabără dragă.....

Tabăra de la Muncel, județul Iași este singura rămasă în buzunarul Direcției de Tabere Iași. Directorul instituției, Daniel Stătescu spune că locurile s-au ocupat din februarie: ”Prețurile... eu zic că sunt ok. Undeva la 130- 135 de lei pe zi cazare cu trei mese incluse în ofertă.

Tabăra Muncel se află și anul acesta în top 3 din România. Este  foarte bine amplasată pentru un părinte care își trimite copilul în tabără. Au o siguranță, nu au o cale ferată. Nu se poate întâmpla absolut nimic E o tabără foarte bine dotată, toate camerele sunt cu baie proprie, cablu, TV, internet. Avem un teren de sport multifuncțional cu dotat cu nocturnă, club cu aparatură audio video.

Sunt tabere cu diferite tematici cum ar fi concursul național de proiecte de mediu. Mai avem tabere de profil cu matematică. Am avut tabăra de reviste școlare și jurnalistică".

Tabere sunt pentru toate gusturile și vârstele și pentru toate buzunarele. Unii profesori organizează tabere tematice cu elevii. "A fost băiatul în tabără, o săptămână. A fost organizată de profesorii de sport la Lacul Colibița, trei zile, și apoi la Gura Humorului. Tabăra s-a bazat pe sport, mai mult înot. Deci copiii care mergeau în tabără trebuiau să știe să înoate. Pentru asta băiatul meu a făcut cursuri iarna trecută.I-a plăcut totul, cu toate că e pretențios la mâncare. A mâncat tot ce a gătit domnul profesor, că el a gătit. O mie de lei total. Cu ceva cheltuieli ... că a avut el bănuți pentru intrări la diverse muzee sau piscine",  a povestit o altă mămică din Iași.

Profesorul ieșean Serinella Zara povestește din experiența de mamă: ”Copiii devin mai puțin mofturoși. Învață cum să se îmbrace, cum să se spele.  Țin minte că am văzut anul trecut niște poze ale unor mame care puseseră haine împachetate în niște pungi sigilate. În pungile respective erau hainele pentru fiecare zi. Zilele numerotate acolo, da?  Luni, marți... mi se pare exagerat. Fiul meu și-a pierdut două perechi de pantaloni și nu știu câte tricouri. Vin cu tot felul de experiențe de tipul ăsta. L-am întrebat de ce n-ai avut grijă de pantaloni. Altă experiență...când sunt mici  nu umblă decât cu aceleași haine". 

Cu greu mai găsești locuri libere în taberele din zona Moldovei. Așa că mulți copii vor da piept pentru prima dată cu independența și mâncarea de la cantină.  Bun venit în tabără!