Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Antonio Momoc, decan FJSC: Antonio Amuza are termen pana la 1 octombrie să refuze postul de asistent dacă dorește

antonio-momoc.jpg

Decanul FJSC, Antonio Momoc
Sursa imaginii: 
UniBuc

Decanul FJSC spune că în procesul de selecție Comisia de Avizare nu a transmis că anii de muncă de la SRI îl fac incompatibil cu viitoare funcție de asistent. Antonio Momoc declară că din punct de vedere legal faptul că Antonio Amuza nu și-a trecut jobul de la SRI în CV este problema de moralitate a domniei sale. Decanul Facultății de Jurnalism a Universității București precizează că în lumina noilor informații nu crede că Antonio Amuza ar fi potrivit pentru post și că acesta are termen pana la 1 octombrie să refuze postul dacă dorește.

Situația este tensionată la Facultatea de Jurnalism după ce reprezentanții FJSC au validat în urma unui concurs, un fost angajat al SRI pentru funcția de asistent al Instituției. Situația a generat nemulțumire în rândul studenților și al profesorilor care au anunțat proteste lunea viitoare pe motiv că în ultimii ani nu ar fi știut de funcția pe care Antonio Amuza a deținut-o la Serviciul Român de Informații deși ar fi predat viitorilor jurnaliști.

Antonio Momoc, decan FJSC: Din punct de vedere procedural e greu să cred că se poate întoarce cumva acest concurs altfel decât prin renunțarea dlui Amuza care, în momentul acesta are posibilitatea până la 1 octombrie să decidă ce urmează a face. În CV-ul pe care l-a primit Comisia de Avizare l-a primit era specificat că și-a încheiat activitatea la SRI în 2022. Comisia nu a transmis Comisiei de Prelegere Publică sau Consiliului sau concurentului că faptul că a fost angajat în SRI constituie un motiv pentru care să nu candideze, că l-ar face incompatibil.

Din punctul meu de vedere, problematic din punct de vedere etic în acest caz este că am aflat cu toții din presă că Antonio Amuza a lucrat la Facultatea de Sociologie unde înțeleg că a depus un alt tip de CV unde nu era menționat faptul că lucra în Serviciul de Informații. Faptul că ar fi lucrat simultan în presă și nu ar fi spus lucrul acesta e iar problematic din punct de vedere etic.

Am aflat cu toții ulterior sau în ziua votului din Senat. Din această perspectivă este o problemă poziționarea dlui Amuza din punctul meu de vedere.

În ceea ce privește condițiile de concurs pe post, dumnealui s-a înscris în baza unei fișe de verificare și a îndeplinit acele condiții de barem. Sigur că nu este un candidat perfect. Sunt unul dintre cei 5 membri ai Comisiei de la Prelegerea Publică și am scris în raportul meu foarte clar că Antonio Amuza este inadecvat postului și în consecință am remarcat lucrul acesta și nota a fost foarte mică. Sigur, are argumente: a lucrat în cercetare de piață, lucrează cumva pe zona de marketing și publicitate și are ceva studii în acest sens publicate.

Rep: Dar sunteți decanul FJSC, dacă ați observat toate aceste probleme de ce a continuat procesul de angajare?

Antonio Momoc, decan FJSC : Pentru că nu decanul este cel care fixează cine și cum este angajat. Decanul nu poate să aibă un drept de veto sau să respingă o candidatură atât timp cât acea candidatură a îndeplinit criteriile juridice și apoi și cele formale și pe conținut nici rectorul nu poate face veto. Comisiile sunt cele care fac lucrul acesta. Eu am semnalat lucrurile pe care le-am văzut atunci. În ceea ce privește ce am aflat din presă, nu existau în CV-ul lui lucrurile respective înainte de 2022, dar nu știam acest lucru la data concursului. Ce am asumat și ce credeam ca membri ai comisiilor era că dumnealui a spus permanent că a lucrat în departamentul de HR al SRI-ului. Noi am aflat ulterior că lucrurile nu stăteau în tocmai.

Rep: Și această omisiune care vă ridică semne de întrebare nu cântărește cu nimic în această decizie de angajare?

Antonio Momoc, decan FJSC : Din punct de vedere etic cântărește, dar din punct de vedere legal faptul că el nu și-a trecut ceva în CV este problema de moralitate a domniei sale. Sigur că și noi luăm act de chestiunea aceasta și o amendăm, dar din punct de vedere al concursului nu putem interveni mai mult. Domnia sa ar putea foarte bine să nu se prezinte să semneze, dar este decizia domniei sale.

Rep: Urmează să îi fiți superior, aveți deja o problemă cu dînsul, cum va funcționa această dinamică?

Antonio Momoc, decan FJSC : Va funcționa strictamente profesional, instituțional. Vom ține cont cu maxim de exigență de partea administrativă, de predare, cercetare. Vom monitoriza ca fișa postului să fie îndeplinită, să ne asigurăm că ceea ce scrie în atribuțiile care vor fi definite va fi îndeplinit. În ceea ce privește încrederea, întotdeauna va rămâne un semn de intrebare.

Rep: Din punctul dvs de vedere este o persoană potrivită pentru acest post sau nu?

Antonio Momoc, decan FJSC: Din punctul meu de vedere a fost potrivită în momentul în care știam niște lucruri la data concursului, în acest moment am la rândul meu semne de întrebare destul de serioase.

Rep: Ați spune că facultatea are acum în componență și cei mai buni dascăli și cei mai buni profesioniști?

Antonio Momoc, decan FJSC: Mi-e greu să dau acum un răspuns fundamental afirmativ. Am îndoielile mele. Cred că trebuie o selecție mai riguroasă în avansarea pe post, în concursurile didactice. Cred că trebuie mai multă exigență – pe care o să o și cer în comisiile de specialitate ale consiliului facultății în legătură cu fișele de verificare a standardelor, în legătură cu publicațiile pe care le fac profesorii noștri. Există un dezavantaj în domeniul jurnalismului pentru că jurnalismul nu este o știință. În general la noi mulți dintre colegi publică articole din zona ziaristică, publicistică. Pentru a avansa în cariera didactică ai nevoie de studii serioase publicate în zona academică, științifică.  Aici cred că trebuie impulsionat mai mult în rândul colegilor noștri să facă aceste cercetări și de natură știițifică, avem aceste probleme în cele două departamente.

Rep: Iese FJSC cu imaginea sifonata in urma scandalurilor din ultima vreme? ,

Antonio Momoc, decan FJSC: Per ansamblu imaginea facultății are cu siguranță de suferit, pe de altă parte este un câștig faptul că lucrurile acestea sunt discutate deschis, faptul că sunt analizate și se iau măsuri astfel  încât cât mai rapid lucrurile să se îmbunătățească. Cu toții suntem afectați de evenimente.

 
Antonio Momoc, decan FJSC: Antonio Amuza are termen pana la 1 octombrie să refuze postul de asistent dacă dorește