
Social
Protest în Piața Victoriei, la cinci ani de la mitingul diasporei. Se cere dreptate pentru victimele abuzurilor jandarmilor
foto_de_articol.jpg

Potrivit unui comunicat al Comunității Declic, unul dintre inițiatorii protestului din această seară, de la ora 19.00, expertiza realizată de Academia Tehnică Militară din cadrul MApN arată că grenadele, folosite de aproape, devin extrem de periculoase.
" Dosarul 10 august a fost trimis în judecată! Forțele de ordine au acționat cu brutalitate, folosind grenade periculoase și alte mijloace de represiune împotriva manifestanților pașnici. Le mulțumim membrilor Declic că au susținut costurile cu avocații din dosar. Datorită lor, azi dovezile sunt pe masa unui judecător. (...) Cerem judecarea rapidă, înainte ca faptele să se prescrie.
Ancheta 10 August a confirmat ceea ce au spus participanții la protest. Au fost atacați de jandarmi cu muniție de război.
Agresorii nu ar fi fost trimiși în judecată dacă Ioan Crăciuneanu, victimă rănită cu o grenadă în picior, nu ar fi luptat pentru redeschiderea anchetei, susținut de sora lui, avocata Lucia Crăciuneanu și de avocatul Comunității Declic, Toni Decean. Și nici dacă un judecător imparțial și obiectiv, Ciprian Ghiță de la Curtea de Apel București, nu ar fi dispus reluarea cercetărilor și nu ar fi indicat ce probe trebuie să administreze procurorii.
Ce facem în continuare? Nu uităm de #10august 2018. Ne vedem joi, de la 19.00, în Piața Victoriei.", a scris Declic pe Facebook.
Peste 300 de participanți la protestul din urmă cu cinci ani cer daune morale și materiale în acest caz.
Un alt protest va avea loc între orele 10.00 – 18.30, tot în Piața Victoriei.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat marți, 8 august, că 16 persoane au fost trimise în judecată pentru faptele din 10 august 2018, după 5 ani în care dosarul a fost plimbat între instanțe.
Printre cele 16 persoane trimise în judecată se numără fostul adjunct al directorului general al Jandarmeriei Capitalei, Laurenţiu Cazan, fostul inspector general al Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoş, și fostul prim-adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române, Cătălin Sindile. Parchetul General a transmis că, în noaptea de 10 august 2018, „aproximativ 30.000 persoane” au protestat în Piața Victoriei și au fost „dispersate” în forță.
„În data de 10 august 2018, la ora 23.11, cu ocazia mitingului de protest ce a avut loc în Piața Victoriei din municipiul București, col. Cazan Laurențiu Valentin, în calitate de comandant al acțiunii, precum și inculpații Cucoș Gheorghe Sebastian și Sindile Ionuț Cătălin, în calitate de coordonatori ai aceleiași acțiuni, și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu și au ordonat efectivelor de jandarmi din subordine, cu încălcarea dispozițiilor legale, intervenția în forță în vederea dispersării întregii mase de protestatari prezente în Piața Victoriei (aproximativ 30.000 de persoane), intervenție pe care ulterior au și condus-o”, a anunțat Parchetul General.
Procurorii consideră că „faptele inculpaților au avut drept consecințe îngrădirea libertății de întrunire și a dreptului la integritate fizică și psihică a manifestanților prezenți în Piața Victoriei”, dar și „provocarea de suferințe fizice sau leziuni ce au necesitat între 1 și 50 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare unui număr de 433 de persoane”. Dintre acestea, 312 s-au constituit părți civile în cauză.
10 august 2018
Protestul a început, în jurul prânzului, când câteva sute de persoane care fluturau steaguri tricolore şi ale UE şi scandau lozinci împotriva Guvernului s-au strâns în Piaţa Victoriei. Primele incidente s-au înregistrat în cursul după-amiezii, jandarmii ripostând cu gaze lacrimogene după ce unii dintre cei aflaţi în piaţă au început să arunce cu diverse obiecte către forţele de ordine şi au forţat gardul de protecţie instalat faţa sediului Guvernului.
Creşterea numărului incidentelor violente a determinat Jandarmeria Română să facă apel la oamenii care protestau paşnic să se retragă din primele rânduri, motivând că aceştia sunt folosiţi de cei care comit violenţe ca "scut de protecţie". Ulterior, autorităţile au anunţat că în Piaţa Victoriei şi-au făcut apariţia persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente şi galerii ale unor echipe de fotbal şi solicită protestatarilor să se delimiteze de acestea.
O coloană de scutieri a pătruns la un moment dat în mulţimea din Piaţa Victoriei, iar unii dintre participanţii la protest au aruncat cu diverse obiecte către ei. În timpul intervenţiei, o femeie din trupele de jandarmi a fost agresată de mai multe persoane.
Jandarmii au intervenit în cele din urmă cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, apoi au pătruns în piaţă, protestatarii fiind dispersaţi către străzile adiacente. Forţele de ordine au format cordoane, pentru a nu permite revenirea oamenilor în Piaţa Victoriei. Confruntările au continuat până după miezul nopţii pe mai multe străzi.