Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„România, nu mai chinui și ucide mame”. Protest în Piața Victoriei pentru Alexandra, gravida care a murit la spitalul din Botoșani

8.jpg

Una dintre pancartele arborate spre Bulevardul Aviatorilor, în exteriorul perimetrului protestului
Una dintre pancartele arborate spre Bulevardul Aviatorilor, în exteriorul perimetrului protestului
Sursa imaginii: 
RFI România

După mai mult de o săptămână de manifestații în Botoșani, Asociația Mame Pentru Mame a organizat, duminică, în Capitală, un protest în memoria Alexandrei Ivanov, dar și pentru a trage un semnal de alarmă cu privire neglijența din sistemul sanitar.

 

În jurul orei 18, protestatari de toate vârstele s-au strâns în Piața Victoriei, unde au scandat „Nu am aer” și numele Alexandrei, mama de 25 de ani care a murit pe 18 august în maternitatea din Botoșani, după ce, timp de șapte ore, niciun cadru medical nu a consemnat în fișa ei medicală manevre de îngrijire sau alte tratamente, după cum arată un raport preliminar al Direcției de Sănătate Publică Botoșani, citat de Agerpres

 

Ultimul ei mesaj „Nu am aer”, trimis înainte de a intra în șoc către mama ei, a fost adoptat de către protestatari și reprezintă unul dintre principalele mesaje regăsite pe pancartele protestatarilor prezenți în Piața Victoriei.

Pe pancartele celor veniți la protest se mai regăseau mesaje precum:  „Indiferența Omoară”;  „Închisoare pentru omor! Dreptul la viață este sacru”; „Sistemul nu ne poate «anestezia» pe toți” și multe altele.

La manifestație au fost prezenți, conform jandarmeriei, aproximativ 250 de oameni. Printre aceștia s-a aflat și fratele tinerei, Vlad Ivanov, alături de care protestatarii au ținut și un moment de reculegere.

Una dintre organizatoarele protestului, Ana Măiță, a declarat pentru RFI: „Este minunat să fii părinte, însă atunci când vezi o știre de genul acesta, este foarte ușor, dacă ești tânăr, să o ignori. Toți tinerii ar trebui să se preocupe de problemele din sănătatea românească, din orice specialitate, pentru că mâine pot fi ei cei despre care se scrie la timpul trecut”.