Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ciorba ciocăneșteană, magnet pentru turiști din toată țara

ciocanesti_bun.jpg

Casă din Ciocănești, jud Suceava
Sursa imaginii: 
Primăria Ciocănești / ciocanestibucovina.eu

Ineditul preparat a transformat o pitorească comună din județul Suceava, Ciocănești în punct de atracție turistică pentru locuitorii din zona Moldovei. Preparatul a fost și înregistrat la OSIM. În Ciocănești, ciorba făcută din păstrăv afumat, hribi și legume are o istorie interesantă și nu există gospodină din comună să nu îi știe secretul.

Comuna e la 30 de minute de Vatra Dornei și este o zonă de basm. Numele comunei vine de la fierari, ciocănari cum li se spunea. Pe vremuri fierăritul era ocupatia de bază. Acum mai sunt zece ateliere și funcționează după principiul vatra cu foale.

Aici se făceau pe vremuri arme pentru domnitorul Stefan cel Mare. Ciocănești este muzeu în aer liber pentru că localnicii au păstrat arhitectura traditională. Dar mai multe despre ciorba ciocăneșteană aflăm de la un locuitor al comunei Ciocănești, Elisabeta Țăran:

- Ciorba ciocăneșteană este o ciorbă foarte delicioasă cu un amestec de ingrediente de la noi, din zona noastră. Un amestec de hrib și păstrăv afumat și foarte multe legume. Zicem noi că este o ciorbă care a cucerit și îi cucerește pe cei care o gustă.

- Care e secretul ei ? Ce o deosebește de alte ciorbe?

- În primul rând, ingredientele de calitate și bio. E unul dintre motive. Și gustul pe care îl primește de la păstrăvul afumat care se pune în ciorbă. De fapt în supa pe care o facem la început. Deci are un gust deosebit, deosebit.

- Ați descoperit rețeta în Ciocănești?

- Da! Este descoperită la o mănăstire de către un părinte. De la mănăstirea Petru și Pavel. Vorba dumnealui - găteau din ingredientele pe care aveau voie să le mănânce la mănăstire. Pentru faptul că nu au voie să mănânce carne, au înlocuit carnea cu păstrăv afumat. Au adăugat hribii, care erau tot așa din pădurile din preajma mănăstirii. Smântână, de la o stână de lângă mănăstire. Și toate ingredientele combinate au dat acest rezultat.

- Care au fost reacțiile celor care au gustat pentru prima dată ciorba ciocăneșteană?

- Au fost foarte încântați. Noi avem și o pensiune la Ciocănești. Pe cei mai mulți oaspeți i-am convins să ne calce pragul cu această ciorbă. Chiar nu demult am avut un grup tocmai de la Zalău. Au venit special să guste această ciorbă și au fost foarte încântați. Și avem promisiunea că vor mai reveni la noi.

- Această ciorbă poate fi un cârlig pentru dezvoltarea turismului și mă refer la turismul gastronomic?

- Cu siguranță da.

- Cum ați descrie celor care nu au fost niciodată în Ciocănești localitatea?

- Este o zonă liniștită. Cu oameni primitori și gospodari. Avem unic în România puii de pe case care sunt preluați de pe cămășile tradiționale. Avem muntele Suhard care este un punct de atracție la noi. În Ciocănești avem două muzee. Cu drag îi așteptăm. Au ce vizita, au ce face în zonă. Și în primul rând au aerul curat și priveliștea.

- Credeți că există o strategie la nivel guvernamental pentru promovarea unor locuri inedite, cum este de exemplu, Ciocăneștiul?

- Publicitatea nu este suficientă încât să ne cunoască și cei de la București. Infrastructura nu ne ajută. Pentru că într-adevăr ca noi să putem atrage bucureștenii sau turiști din sudul țării ....într-adevăr, distanța este destul de mare. Nu avem autostrăzi! Vă dați seama că faci opt ore pe drum ca să stai într-un weekend. Da, ar fi de lucru la infrastructură. Pentru că oaspeții pe care i-am avut din zona aceea sunt foarte încântați, doar că distanța e marea problemă. În schimb am câștigat o piață largă în partea noastră, în Iași, Bacău, zonele care sunt mai aproape de noi.

- Uitându-ne la exemplul zonei dezvoltate de mulți ani de Prințul Charles, acum monarh, ar fi Ciocăneștiul și un punct de atracție pentru turiștii străini?

- Sigur că. Cred că asta și caută turiștii. Zonele acestea mai simple. Nu așa populate dar liniștite și cu multă verdeață. Suntem toți sătui de poluare. Turiștii caută zonele acestea liniștite doar pentru a se odihni și a-și reîncărca bateriile. Ar fi și acesta un motiv pentru care să vină la Ciocănești.

- Ce vă place dumneavoastră cel mai mult în locul în care trăiți? Nu v-ați dorit să vă mutați?

- Niciodată. Aici ne-am crescut, aici... Nici nu s-a pus problema vreodată să să plecăm de aici. Suntem împământeniți, să zic așa. Suntem de ai locului. Nu am da locul nostru natal pe nicio altă zonă, oricât ar fi de populată, mai bine dezvoltată, cu mai multe locuri de muncă. Aici ne-am crescut și copiii. Avem copii care tot acasă trag. Nu vor să plece de aici.