Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Viața la Zaporojie cu 8-9-10 alarme pe zi (Corespondență de pe front)

whatsapp_image_lkjhokh.jpg

Centrala Zaporojie
Centrala nucleară din regiunea Zaporojie, fotografiată din orașul Nicopol
Sursa imaginii: 
Remus Cernea

Recentele progrese ucrainene în vestul regiunii Zaporojie și la sud de Bahmut sunt susținute de dovezi că unitățile ruse din acele zone au suferit pierderi grele, scrie Institutul pentru Studiul Războiului (ISW,) citat de Kyiv Independent. Institutul a identificat mai multe unități rusești de primă linie care s-au retras. Zaporojie rămâne un punct extrem de sensibil pe harta războiului. Orașul cu acest nume nu a fost niciodată ocupat, dar centrala nucleară – cea mai mare din Europa, este încă în mâinile rușilor. Remus Cernea a vizitat recent regiunea și vine cu detalii.

 

Zaporojie este un oraș foarte important pentru Ucraina, un oraș mare de aproximativ un milion de locuitori, aflat acum la aproximativ 40 km de front. Frontul este la sud. Rușii au această politică sistematică de a lovi ținte civile depărtate de front.

Și de asta am văzut și în Zaporoje și în alte locuri în care am fost, clădiri civile, pur și simplu blocuri de locuințe  sau clădiri din centrul orașului care sunt lovite cu rachete de către ruși. Acest spectacol de distrugere a unor zone civile este absolut terifiant. Eu am senzația că sunt într-un soi de film distopic în care vezi orașe moderne pur și simplu distruse sau parțial distruse de astfel de atacuri asupra zonelor civile. Rușii ar fi dorit să ocupe Zaporojie, pentru că, dacă reușeau să treacă de Zaporojie, ar fi avansat și spre alte orașe din sudul Ucrainei, spre Dnipro sau spre Nikopol, spre Odesa probabil că ar fi avut în plan și să facă joncțiunea cu Transnistria în Republica Moldova. Și-ar fi dorit rușii Zaporoje, din fericire, nu au ajuns la el, iar acum ucrainenii avansează împotriva liniilor rusești, chiar chiar la sud de oraș, chiar la sud de Zaporoje. Actualmente în zona Robotine, acolo se înregistrează avansuri din partea armatei ucrainene.

 

Copiii merg la școală în buncăre pe pereții cărora sunt desene pentru cei mici

Sigur că bătălia e grea, sunt linii fortificate rusești în acea zonă, lucrurile merg greu, dar totuși ucrainenii avansează. Și, ce mă impresionează întotdeauna când discut cu ucrainenii,  este această stare de spirit pe care o au, o stare de spirit de luptători, deși ei suferă, deși am văzut, de exemplu, copiii merg la școală în buncăre în orașul Nikopol. Și, în buncăre, profesorii le-au desenat pe pereți diverse lucruri, e tot o imagine desprinsă din filme fantastice, să vezi copii în buncăre și desenat cabinet de astronomie într-un buncăr sau pisicuțe desenate din cifre în cabinetul de matematică. În școala propriu-zisă e foarte periculos să mai stea copiii din cauza acestor riscuri zilnice de bombardament,  în Nicopol fiind peste 4.000 de clădiri deja atinse de artileria rusească, artileria aflată la doar câțiva kilometri, la doi-trei kilometri de oraș. Pe malul stâng sunt rușii, pe malul drept sunt ucrainenii, iar în Zaporoje, la fel - sună alarmele și sunau alarmele de 7-8-10 ori.  E și foarte dificil să dormi în Zaporojie, pentru că și noaptea sună alarmele de 3-4-5 ori.

 

Centrala de la Zaporojie ar putea fi recuperată dacă rușii ar fi încercuiți, nu prin atac direct

Am văzut centrala (de la Zaporojie, n.r.) Centrala poate fi văzută doar din orașul Nikopol, din anumite zone și pentru o perioadă scurtă deoarece e foarte periculos să faci fotografii cu centrala din Zaporojie. De fapt, Zaporojie este regiunea, centrala se află în orașul Energodar, e periculos pentru că zona e împânzită de drone rusești, de drone care monitorizează malul drept al fluviului Nipru.

Un pericol (de accident, n.r.) există permanent. Ce au făcut rușii? Au utilizat zona centralei în scopuri militare, adică uneori chiar din zona centralei artileria rusă trage spre pozițiile ucrainene.  (Cum poate fi eliberată centrala nucleară fără a fi provocat un accident?)  Doar dacă vor fi încercuiți rușii, deci nu cu atac direct asupra zonei unde se află centrala, că atunci ar fi într-adevăr foarte mari riscuri, dar dacă rușii ar fi cumva încercuiți și s-ar preda sau ar ceda sau s-ar retrage, astfel încât luptele să nu se poarte în imediata vecinătate a centralei sau în zona centralei atunci,  da ar putea fi ă eliberată zona fără un risc foarte mare. Acum noi știm că și foarte mulți lucrători de la centrală nu mai sunt acolo, au trebuit să plece, sunt foarte puțini lucrători- experți, specialiști la centrală care gestionează lucrurile. De aici, riscurile suplimentare, iar această centrală de la Energo,  din regiunea Zaporojie este cea mai mare din Europa, are 6 reactoare.

Sute de clipuri din Ucraina postate de Remus Cernea pot fi urmarite aici.