Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nagorno-Karabah: Mii de refugiați au plecat în Armenia

nagorno_armenia_azerbaidjan.jpg

Sursa imaginii: 
AFP - TOFIK BABAYEV via rfi.fr

Mii de etnici armeni au plecat din Nagorno-Karabah în Armenia după ce Azerbaidjanul a preluat controlul asupra regiunii, a anunţat guvernul de la Erevan luni, relatează DPA si Agerpres.

Până în prezent, 2.906 refugiaţi au fost înregistraţi în Armenia. Duminică, acest număr era de circa 1.000.

Circa 1.100 din aceşti armeni din enclava Nagorno-Karabah au primit adăpost de urgenţă din partea guvernului armean, iar circa 1.000 au găsit singuri locuinţe.

Potrivit Reuters, conducerea regiunii separatiste a anunţat luni că toţi cei care vor dori să plece în Armenia după operaţiunea militară a Azerbaidjanului vor putea să facă acest lucru.

Autointitulata Republică Arţah susţine că s-au înregistrat ambuteiaje pe drumurile dintre Nagorno-Karabah spre Armenia. Potrivit autorităţilor enclavei separatiste, cei care doresc să plece primesc combustibil gratuit.

Recenta operaţiune militară a Azerbaidjanului pentru a prelua controlul asupra Nagorno-Karabah i-a făcut pe etnicii armeni să părăsească regiunea, multă vreme disputată între cele două foste republici sovietice, comentează Reuters.

Regiunea separatistă este recunoscută internaţional ca parte a Azerbaidjanului dar are o populaţie majoritar armeană care acum se teme pentru viitorul său, ceea ce îi determină pe mulţi să se îndrepte spre Armenia vecină.

Capitala regiunii, Stepanakert, se confruntă şi ea cu un aflux de refugiaţi din alte zone ale Nagorno-Karabah, potrivit relatărilor din media, care au avertizat în privinţa unei urgenţe umanitare. O blocadă de mai multe luni asupra regiunii realizată de Azerbaidjan a provocat penurii de alimente şi medicamente.