Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Controale în farmaciile care eliberează medicamente stupefiante și psihotrope

medicamente.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Mai multe controale sunt în desfășurare în farmaciile care eliberează medicamente stupefiante și psihotrope, anunță Ministerul Sănătății. Controalele sunt derulate de Ministerul Sănătății, împreună cu Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale. 

„Încă din data de 18 septembrie a.c., inspectorii ANMDMR au început verificările privind respectarea legalității eliberării medicamentelor care conțin oxicodonă și fentanyl. Inspectorii au identificat, astfel, peste 500 de unități farmaceutice (farmacii) care efectuează operațiuni cu aceste medicamente. Acestea vor fi toate inspectate în următoarea perioadă. Verificările vor viza, de asemenea, supravegherea și controlul îndeplinirii procedurilor legale privind returnarea și distrugerea medicamentelor stupefiante și psihotrope care nu mai corespund din punct de vedere calitativ, cu termen de valabilitate expirat sau care provin de la pacienți ce nu le mai utilizează”, precizează Ministerul Sănătății. 

„De asemenea, Ministerul Sănătății, în baza planului anual de inspecții, a demarat acțiuni de inspecție, anterior anchetei în cauză și care vor continua în perioada următoare. Tematica acestor inspecții va fi extinsă, în vederea asigurarii că toate etapele procesului de distrugere prevăzute de lege sunt respectate. În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătății, în colaborare cu ANMDMR și cu alte instituții implicate în acest domeniu, va iniția un proiect de modificare a actelor normative în vigoare, în vederea reglementărilor mult mai stricte privind activitățile cu medicamente psihotrope și stupefiante”, se mai arată în comunicat.