
Social
Cum a ajuns o tânără să lase corporația și să se mute la un adăpost pentru animale la Cernavodă (VIDEO)
thumbnail_wide_yt-fb.jpg

Nu mai departe de primăvara anului trecut, Steliana Mazilu se afla la Isaccea. În timpul ei liber, făcea voluntariat la granița dintre România și Ucraina, impresionată de tragedia prin care trec vecinii de la est.
Acolo a cunoscut-o pe italianca Sara Turetta și a descoperit universul protecției animalelor. Sara Turetta a fondat, în 2012, adăpostul „Urme de bucurie”, la Cernavodă. Nu era primul ei proiect, dar cu siguranță a reprezentat un plan ambițios. La doar câteva luni de la întâlnirea de la Isaccea, Steliana a decis să renunțe la viața ei confortabilă din oraș și să se mute la Cernavodă.
De la corporație în colțul de rai pentru animalele abandonate
După un drum de aproape două ore cu mașina, din București până la dealurile din sudul orașului Cernavodă, într-o zi în care soarele ne-a supraîncălzit echipamentul de filmare, am descoperit universul Stelianei Mazilu.
Odată ce am intrat pe drumul îngust care duce spre sanctuar, din partea stângă, am fost întâmpinați de o orchestră de 200 de câini. Totul miroasea a iarbă proaspăt tăiată și a câmp, iar odată ce ne-am apropiat de țarcurile măgarilor, am început să ne simțim mai degrabă la fermă, nu la un adăpost de animale. Mai departe, pe același drum pietruit am trecut și pe lângă casa pisicilor și am ajuns, în final, la clinica veterinară. Acolo ne-a întâmpinat Steliana Mazilu, ne-a prezentat o parte din echipa care, la ora respectivă, era în clinică, a avut grijă să mângâie cât mai multe pisici și s-a asigurat că știm povestea majorității animalelor care ne-au ieșit în cale.
Steliana Mazilu este o tânără de „încă 33 de ani” după cum ni s-a prezentat de pe treptele casei pisicilor. Înainte să vină la adăpost, a lucrat încă de la terminarea facultății în corporații din domeniul IT, deși este absolventă de Științe Politice.
„Cumva, cred că se întâmplă multor studenți să nu își găsească neapărat un job în domeniul în care au terminat studiile. Facultatea, până la urmă, te formează și din alte puncte de vedere, nu doar pe domeniul respectiv”, ne mărturisește ea.
În corporație, a ajuns să aibă o funcție de conducere. Practic, muta baze de date în cloud - un lucru pe care, în cele din urmă, l-a catalogat ca fiind „plictisitor”.
Acum, la „Urme de bucurie” are tot un post de conducere, dar a meritat?
Inițial, cât timp făcea voluntariat, Steliana Mazilu a continuat să lucreze remote pentru fostul ei job. Tocmai regimul de muncă, adoptat la scară largă odată cu pandemia de COVID 19, i-a permis să se mute în Cernavodă ceea ce a adus-o și mai aproape de un job full-time la sanctuar. A mai așteptat să treacă o jumătate de an și decis să renunțe la job și să preia rolul de director adjunct al centrului de la Cernavodă.
Adăpostul care este casă pentru atâtea animale a fost visul Sarei Turetta care, încă din 2001, a fost șocată de situația câinilor vagabonzi din România și a vrut sa facă tot ce este posibil pentru a salva cât mai multe animale abandonate.
Acum, același adăpost, găzduiește aproximativ 300 de animale: undeva la 200 de căței, aproximativ 50 de pisici, 60 de măgari și 22 de cai. Dintre aceste animale, numai câinii și pisicile, cu unele excepții, sunt date spre adopție, pe când pentru cai și măgari, centrul acționează numai ca un sanctuar. Majoritatea câinilor și a pisicilor au ajuns aici ca la orice alt adăpost. Caii și unii măgari însă, au fost salvați din situații abuzive sau au fost pur și simplu lăsați în fața porții adăpostului.
În cei peste zece ani de existență, adăpostul „Urme de bucurie” a continuat să crească. Acum, sub conducerea Stelianei Mazilu, este o echipă internațională formată din americani, italieni, și, bineînțeles, români.
Grijă pentru animale
În timp ce mergeam spre casa pisicilor, Steliana Mazilu ne-a creionat relația dintre ea și colegii de la sanctuar: „Cei de la adăpost m-au ajutat destul de mult, să-mi găsesc un apartament, să mă mut și au făcut tot procesul să fie mult mai simplu”.
Dintre toate animalele din sanctuar, Steliana Mazilu se simte cel mai bine în preajma măgarilor. „Sunt niște animăluțe extrem de empatice și sunt destul de asemănători cu spiritul nostru uman de a trăi în grupuri și de a avea un sistem de suport, de a avea prieteni, de a avea familii, își caută un cel mai bun prieten și petrec mai mult timp cu acel măgar. Și asta mi s-a părut foarte frumos așa și poetic, și m-am « îndrăgostit » de ei”, ne povestește ea.
Grija cu care își alege cuvintele se traduce și în grija pe care o are pentru animalele de la sanctuar. Face pauze de la întrebările noastre dacă unul dintre măgari are nevoie de puțină atenție, iar în timp ce ne plimbăm prin sanctuar, se oprește și mângâie pisicile cu FIV pe lângă care trece. FIV este o boală specifică felinelor, iar cele din adăpost care sunt pozitive nu pot sta în casă, împreună cu celelalte.
Unele animale găzduite la „Urme de Bucurie” își găsesc alți stăpâni. Doar anul trecut, au fost adoptate 203 animale, inclusiv în regim internațional. Cei 147 de câini și cele 56 de pisici au plecat prin România dar și în țări europene ca Suedia, Germania, Franța, Italia, Elveția, sau în afara continentului.
Cele care rămân însă, au la dispoziție hectare întregi de teren. Casa pisicilor, grajdurile, câmpurile cailor și măgarilor și cuștile câinilor sunt curate și respectă standarde europene. Iar din 2017, la cinci ani de la construirea adăpostului, există și o clinică care permite sterilizarea gratuită a aproape o mie de animale pe an.
În ONG, e o altfel de presiune
Spre deosebire de viața din corporație, care presupune mai multă rutină și, pe alocuri, și un spirit competitiv, într-un ONG presiunea e altfel resimțită. Fiecare pas este cu atât mai important deoarece, de ea și de bugetul ONG-ului nu depind doar angajații ci și bunăstarea animalelor „presiune pe care nu o duc doar eu, o duce întreaga echipă”, ne spune Steliana Mazilu în timp ce se bucură de prezența uneia dintre cele 50 de pisici.
În Uniunea Europeană, sunt aproximativ 127 de milioane de pisici și 104 milioane de câini.
Tot statisticile arată că, în aproape jumătate din gospodăriile europenilor, găsim cel puțin un câine sau o pisică. Peste opt milioane de câini și pisici din totalul european se găsesc doar în România. Inclusiv Steliana Mazilu are trei pisici și un câine, pe care i-a luat cu ea la Cernavodă. Cu toate acestea nu a reușit să ia chiar tot cu ea.
Ce rămâne în urmă
„Nu mai am prieteni alături, i-am lăsat în București și ne vedem tot mai rar, îmi lipsește spiritul de comunitate pentru că mă simt puțin străină, deși e tot România. Nu cunosc foarte mulți oameni și atunci procesul de adaptare durează, iar, la 33 de ani, parcă nu mai ești chiar atât de tânăr și îți faci prieteni noi mai greu”, mărturisește Steliana Mazilu, dar se și consolează: „Ca om e nevoie să treci prin asta, să ieși un pic din zona ta de confort”.
Uneori, când simte nevoia de comunitate și prieteni face drumul de aproape două ore - dacă nu e trafic pe autostradă - înapoi în Capitală. Un efort care câteodată o obosește. Când este pe lângă animalele și oamenii de la Cernavodă, ne dă însă impresia că asta este noua ei comunitate. Discută lucruri cotidiene cu colegii atunci când trecem pe lângă ei și când se așează pe una dintre numeroasele bănci din sanctuar nu ezită să le împartă cu pisicile.
Steliana spune că, cea mai mare realizare a ei de când este la adăpostul din Cernavodă, este că nu poți faci nimic fără o echipă puternică. Asta a ajutat-o și să găsească îngrijitori pricepuți și un medic de încredere pentru caii adăpostului.
În ciuda realizărilor ei din ultimul an, vin însă și unele frici. „Munca într-o zonă non-profit înseamnă foarte multă dedicare, lași de la tine mult mai mult decât în alt tip de mediu și am renunțat la stabilitate financiară pentru a mă muta aici. Și mi-e un pic teamă că pe termen lung nu știu dacă este sustenabil”, ne-a explicat Steliana Mazilu.
Pandemia, conflictul din Ucraina și inflația joacă și ele rolul lor în fenomenul abandonului animalelor de companie. Iar schimbările care sunt dorite de fondatoarea adăpostului vor avea nevoie de toată susținerea echipei: de la o nouă clinică, mobilă de data aceasta, care să ajute la sterilizarea și asistența medicală a animalelor din zonele rurale, la un centru de educație în aer liber pentru copii și tineri, la un camping care să poată primi voluntari. Planurile de extindere ale adăpostului sunt din ce în ce mai necesare, având în vedere că în România animalele au din ce în ce mai multă nevoie de ajutor.
Dacă ar fi, totuși, să tragă o linie imaginară la cu privire la schimbarea pe care a făcut-o în viață, Steliana Mazilu spune apăsat un „da”. „Uitați-vă în jurul vostru. Eu zic că merită”.
Un material video realizat de Tudor Pană și Mara Oglakci