Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Elevii și profesorii maghiari nu renunță la reforma școlară și au organizat propriul referendum

profesor_poza_pixabay.com_1.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Societatea civilă din Ungaria a organizat un referendum fără valoare juridică privind schimbările în educație pe care le dorește populația maghiară, după ce autoritățile au refuzat să convoace un referendum în luna iunie a acestei an, pe temele cerute de asociațiile de elevi și profesori. Între timp, polonezii își iau rămas bun de la un simbol al rezistenței din cel de-Al Doilea Război Mondial, o femeie de 102 ani, prietenă și colaboratoare a Papei Ioan Paul al II-lea pe care acesta a numit-o  „expertul meu personal în viața omului.”

Revista Presei Europa Plus cu Ana Maria Florea Harrison:

115.000 de persoane au răspuns la întrebările adresate de referendumul alternativ privind educația organizat de Frontul Studenților Uniti și organizația civică aHang, relatează telex.hu.

Inițiativa a fost finanțată prin donații și a costat 25 de milioane de forinți, aproximativ 65.000 de euro. Printre întrebările puse la referendum, la care 95% dintre respondenți au spus da, se numără creșterea salarială de minim 50% pentru profesori cu scopul de a reduce deficitul tot mai mare de cadre didactice și restabilirea dreptului profesorilor la grevă.

Organizatorii referendumului spun că, pe 17 noiembrie, vor organiza manifestații în șase orașe maghiare pentru a susține reformele în educație.Femeile din Slovacia lucrează „fără plată” din 1 noiembrie și până la sfârșitul anului

Informația este publicată de site-ul Refresher News care aduce în prim plan diferența de salarizare între bărbații și femeile din Slovacia. „La fiecare euro câștigat de bărbați, femeile primesc 83 de cenți. Față de anul trecut, aceasta este o agravare în detrimentul femeilor,” avertizează Institutul de Cercetare a Muncii și Familiei din Slovacia.

Andrej Kuruc, analist și cercetător la proiectul național Prevenirea și Eliminarea Discriminării de Gen, spune că statul slovac nu este deloc preocupat de măsurile menite să reducă inegalitățile de gen.

„Statul poate contribui și la reducerea diferențelor de remunerare între femei și bărbați prin măsuri precum creșterea salariilor în sectoare dominate de femei – educație, asistență socială și sănătate publică – în condițiile în care funcțiile cu venituri salariale mici sunt larg răspândite acolo. Alocațiile și măsurile pentru a crea suficiente locuri în grădinițe și grădinițe pot ajuta și ele,” spune cercetătorul slovac citat de Refresher News.40% dintre elevii letoni se confruntă cu bullyingul. 35% spun că au făcut la rândul lor rău

Un studiu comandat de Cancelaria de Stat și realizat de Universitatea Riga Stradins dezvăluie că 40% dintre elevii din Letonia se confruntă în mod regulat cu violența în mediul școlar, scrie platforma lvportals.lv.

Universitatea Riga Stradins a colectat date  din 127 de școli din Letonia. 34% dintre cei chestionați au recunoscut, de asemenea, că au făcut rău altor studenți cel puțin o dată în ultimele luni. Cercetările arată că bullying-ul în mediul online este, de asemenea, răspândit, constatându-se că 21,8% dintre elevi au devenit victime ale cyberbullying-ului.

Potrivit Cancelariei de Stat, în acest an școlar, peste 60 de școli s-au alăturat programului de prevenire a agresiunii - „KiVa”. Acest program are ca scop combaterea sistematică a bullying-ului în școli, prevenirea apariției de noi cazuri și reducerea impactului negativ asupra sănătății generale a societății.

„Programul de prevenire a violenței dezvoltat la Universitatea din Turku (Finlanda, n.r.)  în 2006 este primul program sistematic implementat în Letonia pentru combaterea agresiunii, care a fost implementat cu succes în peste 20 de țări.”

 

Wanda Półtawska, un simbol al Rezistenței, denumită de La Stampa - ”Agentul 007 al lui Ioan Paul al II-lea”, a încetat din viață

Foto: Wikimedia Commons

Polonezii și-au luat răms bun de la un simbol al Rezistenței din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Wanda Półtawska, colaboratoare și prietenă a Papei Ioan Paul al II-lea, relatează agenția poloneză pap.pl. La înmormântarea distinsei doamne care s-a stins la vârsta de 102 ani, a participat inclusiv președintele Andrzej Duda cu Prima Doamnă Agata Kornhauser-Duda.

„Papa a descris-o drept expertul meu personal în Humanae vitae (viața omului, n.r.,) iar ziarul italian La Stampa a numit-o Agentul 007 al lui Ioan Paul al II-lea,” scrie publicația poloneză.

Wanda Wiktoria Półtawska s-a născut la Lublin, Polonia, pe 2 noiembrie 1921. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost închisă în lagărul de concentrare Ravensbrück,  la nord de Berlin, după ce a fost arestată în februarie 1941 și acuzată că ajută mișcarea de rezistență poloneză. A fost folosită drept cobai pentru diverse experimente medicale. Cât timp a stat la Ravensbrück, și-a promis că dacă va supraviețui, va deveni medic. Și-a terminat studiile medicale în 1951 și a obținut doctoratul în psihiatrie în 1964. A efectuat cercetări asupra „copiilor de la Auschwitz”, oameni care înduraseră prizonieratul în lagărele de concentrare în copilărie.Au participat la Revista Presei. Europa Plus:

Evelin FODOR            Ungaria

Annamária KAPIČÁKOVÁ     Slovacia

Agnieszka PACANOWSKA    Polonia    

Elīna RUBENE            Letonia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 3 noiembrie 2023