Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Degradarea „omului nou”. Închisoarea din oameni | Contramitologia

elena-si-nicolae-ceausescu-inconjurati-de-copii-106f0935e4cd5920aa6c7c996a5ee53a70f.jpg

Preşedintele Nicolae Ceauşescu şi Elena Ceauşescu au primit, în staţiunea Neptun, un grup de participanţi la Festivalul Internaţional „Copiii lumii doresc pacea”, organizat la tabăra de pionieri şi şcolari de la Năvodari, de către Consiliul Naţional al Organizaţiei Pionierilor şi C.N.R. pentru UNICEF, în cadrul anului internaţional al Copilului.
Sursa imaginii: 
Fototeca online a comunismului românesc. Cota: 106/1979

Contactul permanent cu minciuna, simulacrul, teama, insecuritatea, nerespectarea legilor, negarea realităţii, i-a adus pe oameni la stadiul de supravieţuitori. Valorile morale au fost puse în balanţă cu subzistenţa.

Toate presiunile exercitate de regimul comunist au transformat mentalul colectiv şi pe cel individual. Această transformare a produs daune de lungă durată, care se găsesc şi azi în comportamentul oamenilor care au trecut prin comunism:

  • Lipsa independenţei politice şi a iniţiativei economice;
  • Cinism şi ipocrizie;
  • Neîncrederea în autorităţi şi în alţi oameni (toată lumea minte; propaganda este în contradicţie cu realitatea, nimeni nu are curajul să spună adevărul) – un corolar al acestei atitudini se observă în lipsa încrederii în acţiunile politice sau în rostul alegerilor electorale;
  • Neîncrederea se transferă inevitabil asupra propriei persoane, manifestată prin sentimentul de neputinţă în acţiune sau transformare;
  • Duplicitate în gândire: statul este considerat eminamente rău şi mincinos, dar totuşi ne asigură subzistenţa (aveai serviciu şi casă) – de aici rezultă paternalismul actual, la care aderă mulţi dintre trăitorii în comunism.

 

 

 

În perioada comunistă s-a petrecut o neutralizare a gândirii prin dedublare, un rezultat diametral opus celui pe care chiar teoreticienii omului nou comunist îl aveau în vedere. Valorile negative au fost resemnificate pentru a deveni acceptabile: nu furai pentru că era avutul obştesc, deci nu al cuiva anume, astfel încât nu aduceai cuiva un prejudiciu. Şi oricum, ”obştesc” era o vorbă goală, inventată de comunişti. Şi oricum, nu furai, ci te descurcai. Şi oricum, toată lumea fură.

            Ura, frica, laşitatea, vina, deznădejdea, fatalismul, ignoranţa – acestea erau realităţile pe care populaţia generală le ţinea ascunse sau le exprima, în cel mai bun caz prin bancuri. Cinism şi ipocrizie.

            Dacă stalinismul a început prin a pune oamenii în închisoare, societatea socialistă multilateral dezvoltată, în drumul ei haotic către comunismul fantasmagoric, a sfârşit prin a pune închisoarea în oameni.