Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Vaccinul împotriva virusului Zika vine din Polonia

vaccinare_antigripala.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Un grup de oameni de știință polonezi a creat, în premieră mondială, prototipul unui vaccin împotriva virusului Zika, a cărui eficacitate a fost deja testată cu succes pe șoareci, transmite săptămânalul catolic polonez Gosc.

Virusul Zika se transmite mai ales prin intermediul țânțarilor și poate provoca uneori deformații congenitale grave la copiii născuți de mame infectate, deși în cele mai multe cazuri infecția se manifestă prin simptome ușoare (febră, înroșirea pielii) sau este chiar asimptomatică, amintește sursa citată.

În anul 2015 la nivel mondial s-a constatat o crește accelerată a cazurilor de infecție cu acest virus, în special în America Centrală și de Sud. Tot atunci o echipă de profesori de la Universitatea de Biotehnologie din Gdansk și de la Universitatea de medicină din același oraș a început cercetările în vederea creării unui vaccin.

Invenția cercetătorilor polonezi a fost înregistrată oficial la Oficiul polonez pentru brevete și invenții.

”Invenția noastră constă în modificarea anumitor secvențe de aminoacizi din proteinele structurale ale virusului în vederea stimulării producției de particule pseudovirale (PPV) în celulele eucariote, ceea ce permite organismului uman să se apere mult mai eficient împotriva infecției”, a explicat doamna Ewelina Król, decan al Facultății de biotehnologie a Universității din Gdansk.

Primul film de animație 3D pentru adulți produs în Slovacia

Captură video csfd.sk

Imaginați-vă că tocmai ați împlinit 50 de ani dar, în loc să vă sărbătoriți ziua de naștere, vă donați trupul naturii și vă lăsați transformat într-un arbore. Într-o astfel de lume trăiesc personajele filmului de animație 3D pentru adulți ”Cerul sintetic” (în slovacă ”Umelohmotné nebo”), o coproducție slovaco-maghiară a cărei premieră urmează să aibă loc până la sfârșitul acestei luni, transmite publicația Refresher.

Acțiunea filmului se petrece în anul 2123, între Budapesta și Munții Tatra, animația fiind creată de artiștii maghiari, în timp ce întreg spațiul cinematografic a fost creat în Slovacia, cu ajutorul tehnologiei 3D.

Asistăm la reprezentarea unui viitor sumbru, în care întreaga floră și faună de pe planetă au dispărut. În pragul catastrofei totale și definitive, savanții inventează o plantă care nu poate crește decât în corpul uman, iar oamenii trebuie să accepte, la împlinirea vârstei de 50 de ani, să fie însămânțați pentru a fi salvați.

”În general filmele post-apocaliptice scot în evidență superioritatea speciei umane și se termină, indiferent de amploarea dezastrelor naturale provocate de oameni, cu supraviețuirea câtorva eroi și cu promisiunea că generațiile viitoare vor reclădi lumea. Nu este cazul filmului nostru”, atrag atenția realizatorii Tibor Bánóczki și Sarolta Szabó.

Filmul a fost nominalizat pentru titlul de cel mai bun film de animație al anului la cea de a 36-a ediție a European Film Awards, 2023, amintește sursa citată.

Ungaria: Directorul Muzeului Național demis pentru ”propagandă LGBT”

Mai multe acțiuni de protest au loc la Budapesta, după ce directorul Muzeului Național a fost demis prin ordin al ministrului culturii sub acuzația de ”propagandă LGBT”, transmite publicația Telex.

În urmă cu câteva zile directorul muzeului a fost demis pentru că nu a interzis accesul persoanelor sub 18 ani la o expoziție internațională în care au fost prezentate imagini dintr-o Casă pentru bătrâni homosexuali din Filipine.

În semn de protest Partidul Verde din Ungaria a anunțat că va organiza chiar în sediul Parlamentului o expoziție foto cu tema ”Efectul fabricilor de baterii electrice și al inflației asupra homosexualilor”, cu referire la poluarea provocată de fabricile respective și la inflația scăpată de sub control de guvernul condus de Viktor Orban. În fotografii ar urma să apară chiar cei doi lideri ai partidului, Péter Ungár și József Gál, ambii homosexuali declarați.

”Brânza este scumpă și pentru homosexuali, iar calitatea apei afectează și sănătatea homosexualilor. Vrem să atragem atenția asupra problemelor sociale și economice create de guvernul Fidesz, prin intermediul artei”, a declarat pentru Telex Péter Ungár.

 

Letonia: O aplicație pentru stimularea simțului civic al adolescenților

Organizația civică neguvernamentală ManaBalss a lansat recent în Letonia o aplicație destinată adolescenților cu scopul de a le dezvolta acestora simțul civic și gradul de implicare în viața politică și publică, transmite publicația satori.lv.

”Lumea liberă și democratică se confruntă azi cu provocări uriașe, libertatea și democrația nu vin de la sine, iar cei care vor guverna, cei care vor stabili destinul Letoniei de mâine sunt azi pe băncile școlii. Vrem să le amintim zi de zi, într-un mod prietenesc și distractiv, în ce fel acțiunile și deciziile lor le pot afecta familiile, apoi comunitatea și până la urmă societatea în ansamblul ei”, a declarat unul din inițiatorii proiectului.

Aplicația numită ”Varu.Daru” (trad – ”Și eu pot”) le propune tinerilor cu vârste între 14 și 18 ani o serie de activități zilnice precum: ”Nu uita de animalul tău de companie”, ”Citește o carte timp de 15-30 de minute”, ”Respectă regulile de circulație”, ”Pune deoparte niște bani”, ”Povestește cuiva ce ai citit azi”, ”Modifică un articol din Wikipedia”, ”Identifică o știre falsă pe rețelele sociale” etc.Au contribuit la redactarea Revistei presei Europa Plus:

Agnieszka Pacanowska - Polonia;

Annamária Kapičáková - Slovacia;

Evelin Fodor - Ungaria;

Elīna Rubene - Letonia.

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 17 noiembrie 2023