Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Două persoane au murit în Bulgaria după ce furtuni puternice au afectat jumătate din teritoriu

furtuna_bulgaria.jpg

Sursa imaginii: 
Captură video nova.bg

Vântul a bătut și cu 120 de kilometri pe oră... Între timp, procuratura din Kosovo cere statelor vecine ajutorul pentru a afla de unde provin armele confiscate în urma unui atac al sârbilor kosovari în nordul țării. Potrivit poliției, armele sunt de fabricație sârbească și iugoslavă.

Revista Presei Europa Plus cu Ana Maria Florea Harrison:

Dezastru în jumătate din Bulgaria: uraganele au făcut două victime, titrează nova.bg. Sunt pagube în toată țara după ce uraganele au lovit Bulgaria în noaptea de sâmbătă spre duminică. Rafalele de vânt au ajuns la 120 km/h și au măturat totul în cale, scrie publicația bulgară.  A fost declarată stare de urgență în regiunea Varna și în alte șase municipalități.

O femeie a murit la Varna după ce o creangă căzută dintr-un copac a lovit-o. O persoană și-a pierdut viața și la Sofia.  Localnicii spun că nu au văzut o asemenea furtună de ani de zile.

„Până ieri, am avut temperaturi de vară, iar astăzi este iarnă adevărată. Situația este ...de la șlapi direct în bocanci," spune un locuitor din Varna.

Kosovo acuză Serbia că a organizat un atac asupra polițiștilor kosovari din nordul țării

Kosovo cere sprijinul statelor vecine pentru a afla de unde au venit armele folosite în atacul din 24 septembrie din Zvečan, localitate din regiunea Mitrovica, în nordul Kosovo. Grupuri armate sârbe au atacat poliția kosovară, un polițist și trei atacatori au murit, relatează zeri.info.

Poliția spune că armele confiscate sunt de fabricație sârbă și iugoslavă. Procuratura din Bosnia și Herțegovina a declarat că a primit o cerere din partea procuratorii kosovare.  Parchetului bosniac afirmă că „informațiile preliminare disponibile indică faptul că nu este vorba de arme rămase din războiul din Bosnia și Herțegovina”.

Guvernul kosovar dă vina pe Serbia pentru atac, dar oficiali ai Serbiei neagă orice implicare și spun că efectuează anchete separate asupra atacului.Ambasadorul UE la Belgrad despre normalizarea relațiilor Serbia-Kosovo

„Kosovo nu este alfa și omega integrării europene a Serbiei, dar este unul dintre cei mai importanți piloni ai săi, a declarat ambasadorul UE în Serbia, Emanuel Gioffret, relatează Euronews Serbia,” citat de www.politika.rs.

Oficialul european a răspuns unei întrebări privind prioritizarea capitolelor privind parcursul european al Serbiei. „Primul pilon al integrării europene este statul de drept, lupta împotriva corupției și a crimei organizate, precum și a pluralismului media. Al doilea pilon este inevitabil normalizarea relațiilor dintre Belgrad și Pristina,” a declarat Gioffret.

"Ambele sunt importante. Nu am lăsat deoparte statul de drept, dimpotrivă, este o problemă importantă, la fel ca și normalizarea relațiilor, pentru că vrem să rezolvăm această situație pentru a ușura viața oamenilor. Am muncit mult pentru normalizare, iar acest lucru arată cât de serioasă este UE în ceea ce privește extinderea și dorința ei de a primi Serbia în familia sa. Pentru a ne atinge obiectivele, avem nevoie de un proces de normalizare – deci asta face parte din pachet", a răspuns Gioffret.Au participat la Revista Presei Europa Plus:

Téodora YORDANOVA,        Bulgaria

Bleona GRAINCA        Kosovo        

Izabel CEPERKOVIC-DIAS    Serbia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 20 noiembrie 2023