Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lansatorul de pantofi eliberat... şi bogat

Reporterul unei mici televiziuni locale private irakiene Mountazer al-Zaïdi a fost propulsat la rang de erou pe 14 decembrie 2008. În acea zi el şi-a lansat pantofii în capul fostului preşedinte american, George Bush, în cadrul unei conferinţe de presă la Bagdad.

După nouă luni de închisoare acesta îşi va recâştiga libertatea pe 15 septembrie, la finalul legal al perioadei de detenţie. El a fost condamnat în martie la 3 ani de închisoare, perioadă redusă la nouă luni după depunerea apelului.

 

«Iată sărutul tău de adio, câine!», striga el în timp ce îşi arunca pantofii către Geoge Bush. «Asta este pentru văduvele şi orfanii celor pe care i-ai ucis în Irak ». Preşedintele american s-a ferit în ultimul moment şi a evitat impactul, dar imaginile au făcut înconjurul lumii.

Acoperit de glorie...

Reporter obscur la o mică televiziune privată irakiană, Mountazer al-Zaïdi a ajuns o celebritate. Vânzătorii de pantofi, în special din lumea arabă, dar şi din Turcia, au pretins că obiectul delictului a fost una dintre mărcile proprii şi câţiva dintre ei au reuşit să îşi crească cifra de afaceri. Portretul lansatorului de pantofi este acum imprimat pe tricouri, iar pe Facebook are peste 50 000 de fani.

... şi de aur

Părăsind închisoarea, Mountazer al-Zaïdi va fi literamente acoperit de aur şi de glorie. Conform apropiaţilor săi, emirul Qatarului a promis că îi va oferi un cal de aur, colonelul Mouammar Kadhafi îl va decora şi alte personalităţi îi vor face mici cadouri – autoturisme sport de exemplu...

Pe toată perioada detenţiei, jurnalistul celibatar a primit nenumărate telefoane de la taţi care îi ofereau fiicele ca soţii. Partide politice irakiene îl vor în capul viitoarelor liste electorale. I s-au făcut oferte pentru a prezenta emisiuni TV în Liban şi Egipt.

Pentru lansatorul de pantofi nu există niciun dubiu: a început o viată nouă!