Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ruleta rusească pe străzile Sofiei

Procuratura bulgară anchetează un nou joc de noroc în care se pun sume care pot depăși 5 000 de euro. Participanții traversează pe roșu, în viteză cât mai mare - în unele cazuri peste 120 pe oră, intersecții aglomerate. Există și o altă variantă - circulația în sens opus pe străzi cu sens unic. Câștigă cei care trec fără a lovi alte automobile sau pietoni și nu reduc viteză, transmite de la Sofia corespondetul RFI, Petio Petkov.

Câștigă cei care trec fără a lovi alte automobile sau pietoni și nu reduc viteză. Trebuie evitate ciocnirile ceea ce nu este întodeauna posibil întrucât folosirea frânelor în momentul traversării intersecțiilor scoate participantul respectiv din joc. Concurenții sunt considerați de mulți potențiali asasini. Un incident de acest gen s-a soldat cu două decese în luna iunie. Publicațiile de la Sofia au mai scris că cinci persoane au murit iar alte 10 au fost rănite în urma acestor curse numai la Sofia.

Dimităr Kirov este șeful departamentului „Poliția rutieră". Într-un interviu pentru cotidianul „Standard" el confirmă existența unor curse de genul ruleta rusească. Este adevărat, de regulă, astfel de jocuri nu sunt organizate la ore de vârf. Primele curse au avut loc pe o pistă nefolosită a aeroportului Bojurishte. Locurile acum se schimbă însă des și participanții, calificați drept kamikaze pe roţi, sunt anunțați prin internet sau SMS.

Poliția încearcă să reacționeze într-un mod adecvat. Sunt urmărite paginile de internet unde apar anunțurile organizatorilor. Intersecțiile respective sunt incluse în rutele poliției rutiere. Locurile respective intră în regim de observare tehnică permanentă.

La Varna, de pildă, astfel de jocuri ale morții pot fi organizate mult mai greu, întrucât acolo există peste tot camere de observare.

La Sofia organizatorii aleg locuri neiluminate, la periferia orașului. Poliția nu dispune de suficiente forțe ca să acopere toate intersecțiile de acest gen.

Codul penal prevede amenzi relativ mari pentru automobiliștii care trec pe roșu. Amenzile însă nu sînt suficiente. Se pregătește un amendament care va introduce pedepse mai aspre, inclusiv închisoare până la cinci ani, după modelul aplicat în republica cehă.