Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum suplinim scăderea previzibilă a pensiei de stat

Programele de guvernare îşi propun ca punctul de pensie să ajungă la o valoare de 45% din salariul mediu.

Programele de guvernare îşi propun ca punctul de pensie să ajungă la o valoare de 45% din salariul mediu. Este un ţel ambiţios, dar extrem de dificil de atins pentru că numărul celor angajaţi este tot mai mic în raport cu cel al pensionarilor, condiţiile economice dificile pun în pericol tot mai multe locuri de muncă, adică contribuabili şi creşterea vârstei de pensionare este contestată de sindicate. Din aceste motive, pensiile private pot fi un bun mijloc de a avea şi o a doua pensie.

Din păcate, anul acesta Executivul a amânat creşterea contribuţiei pentru sistemul privat din motive legate de criză economică. În absenţa creşterii contribuţiilor către administratorii sistemului de pensii private, performanţele realizate de acestea nu se pot îmbunătăţi.

De aceea, mărirea contribuţiilor către sistemul privateste o problemă de responsabilitate a statului.

Invitaţii emisiunii: Mihai Bobocea, secretar general Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România, Daniela Gheţu, director general al publicaţiilor PRIMM – Asigurări & Pensii si Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului Privat de Pensii.