
Social
Tratament împotriva HIV SIDA, gata să fie produs
stop-aids-hand-06090225-20100906093751.gif

Tratamentul care distruge virusul HIV, răspunzător pentru maladia SIDA, este pe cale de a fi produs. Cercetătorii de la Universitatea ebraică din Ierusalim au anunţat că au reuşit să distrugă, în cadrul unor teste de laborator, celule infectate cu virusul HIV, fără a afecta celulele sănătoase din organism, potrivit cotidianului Haaretz.
Oamenii de ştiinţă au anunţat că au pus la punct un tratament pe bază de peptide, care antrenează autodistrugerea celulelor infectate de virusul imunodeficienţei umane.
Tratamentul contra virusului HIV a provocat oamenii de ştiinţă mai bine de un sfert de secol, încă de la apariţia acestei boli, la începutul anilor “80.
Până la acest studiu, terapiile anti-SIDA vizau distrugerea virusului prezent în celule, prezentând riscul revenirii infecţiei, dacă tratamentul era întrerupt sau dacă virusul dezvolta imunitate faţă de acest tratament. Noul tratament este bazat pe faptul că atunci când virusul infectează o celulă, AND-ul său pătrunde în celulă şi alţi viruşi HIV infectează celulele vecine.
Doctorul Abraham Loyter, care a condus studiul împreună cu profesorul Assaf Friedler şi doctorii Aviad Levin şi Zvi Hayouka, a declarat pentru cotidianul israelian Haaretz că, “la testare, celulele umane infestate au dispărut în două săptămâni şi nu au reapărut în următoarele două săptămâni”.
În urma acestei analize "se poate concluziona că ele au fost distruse", a spus Loyter. Studiul a examinat eficacitatea noului tratament pe virusul HIV-1, care este cauza predominantă a maladiei SIDA în ţările în curs de dezvoltare.
Cercetătorii au înregistrat în acest an un patent pentru tratament prin intermediul Universităţii ebraice, dar sunt în căutarea unui partener comercial care să continue dezvoltarea tratamentului în următoarea fază, care presupune testarea pe animale şi ulterior pe cea umană.
Această descoperire vine în întâmpinarea unor alte terapii noi de luptă împotriva SIDA. În luna iulie, cercetătorii americani au anunţat că au descoperit doi anticorpi capabili să blocheze - cel puţin în cadrul testelor de laborator - cele mai multe tulpini ale virusului HIV, deschizând astfel drumul către fabricarea unui vaccin anti-SIDA eficient.
De asemenea, în urmă cu şase săptămâni, cercetătorii din Africa de Sud au dezvăluit cercetările asupra unui gel vaginal care previne înmulţirea virusului şi reduce riscul îmbolnăvirii cu HIV cu 54 de procente.
Aproximativ 33,4 milioane de oameni din întreaga lume sunt purtători ai virusului HIV care cauzează SIDA. Marea majoritate a acestora, peste 30 de milioane, trăiesc în ţări subdezvoltate sau în curs de dezvoltare.