Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Italia ia din nou în vizor rromii români

Autorităţile italiene sunt tot mai îngrijorate de eventuala aderare a României la spaţiul Schengen şi încearcă să ia măsuri. Ministrul italian de interne, Roberto Maroni, a anunţat că romii originari din România nu vor mai primi locuinţe sociale din partea administraţiilor locale, transmite corespondentul RFI în Italia, Ştefan Popescu.

Ministrul italian de interne consideră că menţinerea acestei practici, a acordării de locuinţe sociale, ar determina creşterea numărului de romi originari din România imediat după extinderea Tratatului Schengen.

Iată de ce ministrul Roberto Maroni a anunţat că nici romii evacuaţi din taberele ilegale nu vor mai beneficia de locuinţe sociale. El a cerut administraţiilor locale să urmeze exemplul oraşului Milano care numai în ultmii doi ani a reuşit să evacueze 346 de tabere ilegale.

"Este nevoie de un semnal clar, a ţinut să întărească ministrul italian de interne, având în vedere expirarea unor termene importante cum este extinderea zonei Schengen prin intrarea Romaniei şi care ar putea determina un nou val de intrări necontrolate".

Să precizăm că acţiunea întreprinsă de administraţia oraşului Milano are loc şi în urma alegerii metropolei din Nordul Italiei drept organizator al Expoziţiei Universale în 2015 când va prelua ştafeta de la Shaghai, eveniment ce va aduce milioane de turişti din întreaga lume.

Îngrijorare şi pentru autorităţile locale, primarul oraşului Milano, Letizia Moratti, a declarat că intrarea României în Schengen reprezintă un risc îndeosebi pentru marile aglomeraţii urbane din Peninsula, cum ar fi Milano şi Roma.

Preocuparea autorităţilor italiene a fost exprimată şi în cursul recentei vizite la Paris a ministrului politicilor europene, Andrea Ronchi, care a solicitat Comisiei Europene împreună cu omologul său francez, Pierre Lellouche, definirea instrumentelor de aplicare a directivei europene privind libera circulaţie a persoanelor înainte de primăvara lui 2011 când se va decide extinderea spaţiului Schengen la România şi la Bulgaria.

 
Corespondentul RFI în Italia, Ştefan Popescu