Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Grecia este în fierbere: greve toată săptămâna

grecia-reuters-yiorgos-karahalis-oameni-strada.jpg

Grecii ies din nou în stradă, săptămâna aceasta (Foto : Reuters / Yiorgos Karahalis).

Chiar dacă au căzut primii fulgi de zăpadă, luna decembrie este "fierbinte" în Grecia. Săptămâna a început cu greve, mitinguri şi întreruperea temporară a lucrului, atât în sectorul public, cât şi în cel privat.

Corespondentul RFI şi RRA la Atena, Monica Chihaia.

Protestele vizează, în principal, noile reduceri salariale prevăzute pentru angajaţii bugetari în proiectul de lege (Măsuri Urgente de Implementare a Programului de Sprijin al Economiei Elene) înaintat cu câteva zile în urmă forului legislativ.

Actul normativ urmează să fie votat în Parlament, miercuri, 15 decembrie, zi în care este programată să aibă loc o grevă generală de 24 ore.

Concret, luni, 13 decembrie, se află în grevă angajaţii Băncii Agricole şi pentru şase ore (ora locală 11.00 - 17.00), lucrătorii din transportul public urban.

Începând de marţi vor intra într-o grevă de 48 ore băncile, în vreme ce lucrătorii din transportul public urban vor relua greva pentru 24 ore. De asemenea, Societatea de Cale Ferată a anunţat întreruperea lucrului de trei ori pe parcursul zilei.

Miercuri va avea loc greva generală organizată de cele două mari centrale sindicale din sectorul public şi privat (GSEE şi ADEDY), la care şi-au anunţat participarea şi lucrătorii din transporturile aeriene şi feroviare. De asemenea, Sindicatul Presei a anunţat că jurnaliştii din presa scrisă vor participa la protestul de miercuri, intrând în grevă pentru o zi.

Grevă de 24 ore şi joi, când transportul urban şi feroviar va fi grav afectat de o nouă grevă a angajaţilor în transportul public şi ai Societăţii de Cale Ferată.

Săptămâna se va încheia cu o nouă grevă a jurnaliştilor, de data aceasta pentru 48 ore, programată să aibă loc vineri şi sâmbătă.

Toate acestea au loc, deşi la nivelul cifrelor, situaţia pare să se fi îmbunăţit sensibil. Potrivit cifrelor provizorii date publicităţii de Ministerul Finanţelor, deficitul bugetar a scăzut cu 27,4% (estimarea scăderii anuale era de 33,2%). Potrivit datelor provizorii puse la dispoziţie de autorităţi, în perioada ianuarie - noiembrie 2010, deficitul bugetar a fost redus la 18.620 milioane euro, faţă de 25.634 milioane euro, în aceeaşi perioadă a anului trecut.