Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ne pleacă medicii !

Să plece sau să rămână ? Medicii români se confruntă cu dilema tot mai acută de a rămâne în ţară sau de a pleca în străinătate, pentru salarii mai mari şi condiţii de lucru mai bune.

Potrivit France Presse, care a realizat un reportaj la Spitalul de copii "Marie Curie" din Bucureşti, problema a devenit şi mai acută, după ce ţara a intrat în criză.

Constrânsă să recurgă la un împrumut de urgenţă de la Fondul Monetar Internaţional, România a luat măsuri de austeritate, pentru a-şi reduce deficitul.

Deja foarte mici şi încurajând astfel practicile de corupţie, salariile personalului medical au fost reduse cu aproximativ 25% începând din iulie, aşa cum a fost cazul întregului sector public. În 2009, peste opt mii de medici români lucrau în străinătate, adică unul din şapte.

Renumit specialist în ortopedie pediatrică, profesorul Gheorghe Burnei, în vârstă de 58 de ani, se luptă pentru a menţine acest serviciu, crucial pentru copiii care suferă de malformaţii şi tumori osoase. Dar şi el s-a gândit să plece. I s-a propus un salariu incomparabil mai mare faţă de cel câştigat în România, dar mai ales condiţii de lucru lipsite de grijile cotidiene cu care se confruntă la spitalul "Marie Curie".

Echipamentul din sala de operaţii provine dintr-o donaţie. Şi aspectul primitor al serviciului - pereţii zugrăviţi impecabili, mobilierul curat - nu se datorează decât sponsorilor şi unei fundaţii caritabile.

Serviciul funcţionează doar cu doi medici şi din cauza lipsei resurselor, pacienţii trebuie să plătească pentru anumite implanturi.

România alocă puţini bani Sănătăţii, mai puţin de 4% din Produsul Intern Brut, faţă de alte ţări europene, cum ar fi Franţa, cu 11 procente.