Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reuniunea ziariştilor vânaţi de interlopi

pe.jpg

Reuniunea de la Sofia a avut loc în ajunul decernării prestigiosului premiu internațional „Andrei Saharov”.

Ziarişti de investigaţii din Balcani - mai exact din Bulgaria, Bosnia Herţegovina, Albania şi Croaţia - care au devenit obiectul unor represiuni din partea autorităţilor sau a grupurilor mafiote, s-au reunit la sfârşitul săptămânii trecute la Sofia.

Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov

Mai mulți ziariști de investigații din Bulgaria, Bosnia-Herțegovina, Albania, Serbia și Croația, care au căzut victimă răzbunării brutale a capilor lumii interlope sau a autorităților, au participat la reuniunea organizată în capitala bulgară de reprezentanța locală a Parlamentului european în ajunul decernării prestigiosului premiu internațional „Andrei Saharov”.

Bătuți, persecutați dar cu spirit combatant neatins, participanții și-au împărtășit experiența în lupta contra corupției și crimei organizate.

Reuniunea care a avut loc la cunoscutul club sofiot „Casa roșie” frecventat de oameni ai științei și culturii, a fost organizată cu sprijinul Organizației mediilor din Sud-estul Europei.

Participanții au declarat că inamicul public nr. 1 în Balcani este crima organizată contopită prin corupție cu putere la toate nivelurile.

Problemele în diferitele țări sînt asemănătoare. Aproape identice sînt și metodele pentru înăbușirea cuvîntului liber.

Deosebirea de la țara la țară constă numai în gradul de brutalitate. Din acest punct de vedere, se pare, Bulgaria se află în topul listei, urmată de Croația și Serbia.

Printre participanții bulgari s-au numărat Ana Zarkova, ziarista din cotidianul sofiot „Trud” care a fost stropită cu acid la comanda unor capi ai lumii interlope și a pierdut un ochi, Ognian Stefanov – proprietarul site-ului de investigații „Frognews” ale cărui mâini și picioare au fost rupte cu ciocane și răngi de doi bătăuși în centrul Sofiei, Lilia Pavlova care s-a opus mafiei de la Dupnița – cunoscut sub denumirea primul oraș privat din Bulgaria.

Cei trei și-au împărtășit experiența împreună cu temerile și suferințele indurate, declarînd că nu regretă nimic întrucăt  "adevărul ne face liberi".

Vildana Selimbegovici de la cotidianul bosniac „Oslobodjenie” și-a pierdut soțul și casa, dar nu a renunțat nicio zi la editarea ziarului său. „Oslobodjenie” a primit premiul „Saharov” pentru că cei 70 de ziariști ai săi – sârbi, musulmani și croați, nu și-au întrerupt activitatea în ciuda bombardamentelor la care a fost supusă redacția. 5 ziariști au fost uciși, iar 25 – răniți în timpul războiului bosniac.

Vukașin Obradovici - redactorul-șef al săptămînalului din Serbia „Novine Vranske”, a sosit la Sofia cu o escortă de polițiști. El a fost condamnat la moarte de capii lumii interlope după ce a publicat mai multe articole despre crima organizată în sudul Serbiei. În anii 90 saptămănalul său a fost decorat – în ghilimele – cu cele mai mari amenzi din istoria presei scrise din Serbia ca rezultat al poziției sale moderate considerată proalbaneză.

Besa Likmeta din Albania a fost bătut de un membru al guvernului albanez la prezentarea informației despre falsa sa diploma universitară. În 2009 Likmeta a fost decorat cu premiul pentru ziaristică de investigații al Organizației mediilor din Sud-estul Europei.

Cu bîte a fost bătut în fața propriei case ziaristul croat Doșan Miliuș de la publicația „Iutarni list”. Și în acest caz ca şi în cazul colegului său bulgar, Ognian Stefanov, atacanții au rămas necunoscuți. Motivul agresiunii brutale este deasemeni identic – dezvăluiri despre crima organizată.