Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sindicatele spun adio Guvernului

hossu-bogdan-presedinte-cartel-alfa.jpg

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu

Gest radical al sindicatelor : acestea s-au retras din toate comisiile de dialog social sau de la oricare alte consultări, în cadrul comisiilor ministeriale şi judeţene, inclusiv din Consiliul Economic şi Social.

Decizia marilor confederaţii sindicale vine după ce în repetate rânduri propunerile făcute de sindicalişti au fost ignorate de Guvern. Iată ce spune la RFI preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

El mai declară că din ianuarie, sindicatele se vor mobiliza din nou pentru proteste.

Critici sindicale

Bogdan Hossu, preşedinte Cartel Alfa

AscultăDownload

Potrivit celor cinci confederaţii sindicale, singurele opinii pe care Guvernul le-a agreat până acum sunt cele care satisfac pretenţiile multinaţionalelor reprezentate de Consiliul Investitorilor Străini şi de Camera de Comerţ Româno-Americană, fără a se ţine cont de nici unul dintre argumentele, propunerile şi solicitările venite din partea patronatelor şi sindicatelor.

Reprezentanţii confederaţiilor sindicale susţin că întâlnirile la care participă sunt folosite de Guvern ca justificări ale "consultării democratice". Aceste întâlniri ar fi în contradicţie cu spiritul dialogului social european, al Convenţiilor Organizaţiei Internaţională a Muncii şi al directivelor Uniunii Europene.

"Deşi partenerii sociali, patronatele şi sindicatele au comunicat că urgenţa pieţei muncii în România este modificarea legii patronatelor, a legii sindicatelor, a legii contractului colectiv de muncă, a legii conflictelor de muncă, a legii inspecţiei muncii şi a legii tribunalelor muncii şi nu modificarea Codului Muncii, solicitată de Consiliul Investitorilor Străini şi de Camera de Comerţ Româno-Americană, Guvernul, încă o dată, printr-o simulare a dialogului social, doreşte să impună reguli proprii pe piaţa muncii, care să dea satisfacţie sponsorilor politici", arată sindicaliştii, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Emil Boc.