Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Timişoara, vârful de lance al Revoluţiei

revolutie-un-tanchist-vazut-gaura-drapel.jpg

Imagine de la evenimentele din decembrie 1989

În urmă cu 21 de ani, pe 16 decembrie 1989, începea la Timişoara manifestaţia de protest împotriva regimului comunist.Tot atunci au avut loc şi primele arestări, urmate de represiunea brutală a manifestanţilor.

O zi mai târziu, armata deschidea focul, iar morţii erau furaţi din morgă şi duşi la Bucureşti, pentru a şterge urmele represiunii.

Joi, 16 decembrie 2010, încep la Timişoara manifestările dedicate împlinirii a 21 de ani de la izbucnirea Revoluţiei.

Cum a început, de fapt ? Pe 15 decembrie 1989, un mic grup de oameni s-a adunat în faţa casei pastorului reformat Laszlo Tokes. Aceştia erau nemulţumiţi de decizia de mutare forţată a liderului lor religios într-un alt oraş al ţării.

A doua zi, pe 16 decembrie, demonstraţia din faţa casei pastorului Tokes s-a extins în întregul oraş. Intervin forţele de Poliţie şi Securitate, sprijinite şi de armată şi se fac primele arestări.

În seara zilei de 18 decembrie, cadavrele celor împuşcaţi la demonstraţie, dar şi ale unor răniţi executaţi în Spitalul Judeţean au fost luate de la morga spitalului şi duse la Bucureşti, pentru ca urmele represiunii să fie şterse.Între timp, însă, protestele s-au extins în toată ţara.