Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Arestări colective, în Rusia

rusia-reuters-sergei-karpukhin-tineri-arestati-politie.jpg

Tineri arestaţi de forţele de ordine, în Rusia (Foto : Reuters / Sergei Karpukhin)

Poliţia din Rusia a arestat 1.700 de persoane, în încercarea de a împiedica manifestaţii neautorizate în zece regiuni din Rusia. Violenţe între grupurile naţionaliste şi imigranţi, majoritatea din regiunea musulmană a Caucazului de Nord au fost evitate la Moscova, Sankt-Petersburg, Rostov-pe-Don, Vladimir, Samara şi alte mari oraşe.

Experţi ruşi vorbesc despre o adevărată spirală a violenţei şi atenţionează asupra incapacităţii autorităţilor de a rezolva problema. Prim-adjunctul ministrului rus de Interne a declarat că Poliţia a acţionat eficient şi decisive, pentru a împiedica intensificarea violenţei. Peste 1.300 de persoane au fost arestate numai la Moscova şi sute de arme au fost confiscate.

Martorii afirmă că Miliţia a învăţat din greşelile comise sâmbăta trecută, în Piaţa Manej, din plin centrul capitalei ruse, la doi paşi de Piaţa Roşie şi de Kremlin. Atunci, cu ocazia unui miting al suporterilor clubului de fotbal Spartak Moscova, mii de tineri au scandat "Rusia pentru ruşi" şi au provocat încleştări cu forţele de ordine.

Din acel moment, Internetul a devenit locul unde mii de tineri din ambele tabere - naţionalişti ruşi şi cei originari din Caucaz - au plasat mesaje, prin care îndeamnă la ciocniri în plină stradă.

Forţele de ordine din Moscova şi St. Petersburg au acţionat preventiv miercuri, operând arestările pe măsură ce tinerii îşi făceau apariţia în locurile desemnate.

Preşedintele Dmitri Medvedev a preferat să comenteze tulburările de la Moscova şi din alte oraţe ale ţării prin intermediul contului de Twitter. El a evitat declaraţii dure şi tranşante, mulţumindu-se să evidenţieze comportamentul forţelor de ordine. Şeful statului i-a îndemnat pe toţi la odihnă.

 
Anca Năstase în dialog cu Liviu Iurea