Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mamele intră în grevă fiscală

bebelus-mama-biberon.jpg

Mamele protestează, nemulţumite de forma concediului maternal.

CNCD se sesizează în privinţa concediului maternal. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării apreciază că statul ar trebui să plătească indemnizaţie de creştere a copilului după vechea formulă şi pentru cei concepuţi înainte de întâi ianuarie 2011, dată la care intră în vigoare actul normativ prin care sunt diminuate drepturile, chiar dacă se vor naşte după această dată. Tot mai multe mame sunt decise să intre în grevă fiscală.

Într-un punct de vedere "consultativ, cu caracter de expertiză", exprimat la cererea Partidului Conservator, Colegiul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării apreciază că din moment ce părinţii "au avut în vedere normele legale în vigoare la acea dată", atunci când au decis să facă un copil, modificarea legii între data de concepere şi data naşterii copilului "încalcă principiul egalităţii de tratament".

Concediu maternal

Ana Măiţă, Preşedinte Mame pentru Mame

AscultăDownload

Asociaţia Mame pentru Mame salută poziţia CNCD, chiar dacă aceasta nu poate schimba hotărârea Guvernului.

Preşedintele acestei organizaţii neguvernamentale, Ana Măiţă explică la RFI că verdictul Consiliului va folosi în faţa Curţii Constituţionale, dar şi în faţa instanţelor de judecată. Asta pentru că mamele îşi doresc sesizarea Curţii Constituţionale şi vor plângeri în justiţie.

Pe de altă parte, tot mai multe mame sunt decise să intre în grevă fiscală, în semn de protest faţă de ultimele decizii ale Guvernului, privind concediul maternal şi indemnizaţia de creştere a copilului, mai spune preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame.

Ana Măiţă precizează că mai multe femei au discutat deja cu angajatorii, să le treacă salariul minim pe cartea de muncă, iar restul de bani să îi încaseze “la negru”. E o formă radicală de protest, ca răspuns la o măsură radicală, spune preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame.