Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Contractul colectiv de muncă a fost semnat

acord-doi-oameni-dau-mana.jpg

Sindicatele şi patronatele au bătut palma.

Sindicatele şi patronatele au semnat vineri, 17 decembrie, contractul colectiv de muncă la nivel naţional. Acesta prevede un salariu minim de şapte sute de lei. Totodată, contractul colectiv de muncă la nivel naţional mai prevede şi o creştere a veniturilor pentru muncitorii calificaţi şi pentru maiştri, cei cu studii superioare rămânând la acelaşi nivel, de minimum 1.200 de lei.

Vice-preşedintele Cartel Alfa, Petru Dandea spune la RFI că sindicatele şi patronatele nu au fost de acord cu salariul minim propus de Guvern, 670 de lei, aşa că au negociat şi au ajuns la o soluţie agreată de ambele părţi : salariul minim pe economie de 700 de lei.

Preşedintele UGIR 1903, Cezar Corâci declară că de doi ani nu mai fusese majorat salariul minim, iar prin acest contract colectiv s-a încercat acoperirea inflaţiei măcar pentru cei cu salarii foarte mici.

Contract colectiv de muncă

Petru Dandea, vice-preşedinte Cartel Alfa

AscultăDownload

Coeficientul pentru muncitorii calificaţi va fi de 1,1, ceea ce înseamnă că aceştia vor avea un salariu de 770 de lei, până acum având 720 de lei.

Cea mai importantă majorare va fi pentru maiştri, care vor avea un coeficient de 1,3, cu alte cuvinte o creştere de la 780 la 910 lei.

Actualul contract colectiv de muncă este valabil în perioada 2011-2014, dar va fi negociat în fiecare an de sindicate şi patronate.