Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Haos pe aeroporturile din Europa

Mii de pasageri sunt blocaţi pe marile aeroporturi europene, după ce numeroase zboruri au fost deviate sau anulate, în urma căderilor masive de zăpadă din ultimele 24 de ore. Aeroportul din Bruxelles a anulat cursele către Londra, Amsterdam sau Frankfurt, după închiderea aeroporturilor din aceste oraşe, în timp ce multe alte zboruri înregistrează întârzieri importante.

"Zborurile către Londra provin din toate zonele lumii (China, Coreea de Sud, Kuwait, Statele Unite etc.). Deoarece destinaţiile lor sunt în afara zonei Schengen, pasagerii nu au vize valabile pentru Belgia, deci au fost nevoiţi să petreacă noaptea pe aeroport", a afirmat purtătorul de cuvânt al aeroportului din Bruxelles, Jan Van der Cruysse, adăugând că personalul şi Crucea Roşie au amenajat zone de odihnă pentru pasageri.

La Paris, peste 5.000 de pasageri au ajuns pe aeroportul Roissy-Charles De Gaulle după închiderea aeroportului Heathrow din Londra. Jumatate dintre aceştia au fost cazaţi în hoteluri, iar alţii adăpostiţi în săli de sport sau în aeroport.

Sâmbătă seară, 60 la sută din zborurile de pe aeroportul Roissy înregistrau întârzieri medii de o oră la sosire, iar 80 la sută aveau întârzieri la decolare. Direcţia generală a Aviaţiei Civile a cerut companiilor aeriene să anuleze un sfert dintre zborurile programate pentru duminică de pe aeroportul Roissy, între orele 8.00 (9.00, ora României) şi 16.00 (17.00, ora României).

În acelaşi timp, aeroporturile britanice Heathrow şi Gatwick, au fost închise sâmbătă, iar aeroportul din Frankfurt a anulat 170 de zboruri.