Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Traian Băsescu vrea standarde de cost în spitale

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Preşedintele ar vrea standarde de cost pentru serviciile de sănătate. Traian Băsescu spune că sunt cazuri în care aceeaşi proteză costă zece lei la un spital şi o sută de lei la altul. Şeful statului a participat luni, 20 decembrie, la sediul CNAS, la evenimentul de lansare a versiunii centralizate a Sistemului Informatic Unic Integrat.

Când vorbeşte despre standarde de cost pentru serviciile de sănătate, preşedintele se referă la spitalizare sau la procurarea de diverse elemente folosite în ortopedie, chirurgia inimii şi alte specializări.

Şeful statului nu poate înţelege de ce unele programe naţionale utilizează cele mai scumpe medicamente, în condiţiile în care în Europa, nici măcar ţările bogate nu-şi permit acest lucru.

Pe de altă parte, preşedintele declară că un obiectiv major al primei părţi a anului viitor o constituie restructurarea sistemului de sănătate. Traian Băsescu spune că aproximativ două sute de spitale nu depăşesc rangul de capabilităţi de tratament şi intervenţie al unui dispensar.

"Trebuie să vă spun că obiectivul major al primei părţi a anului viitor este în afară de informatizare şi restructurarea sistemului de sănătate", spune şeful statului.

"Nu mai putem funcţiona cu un număr de spitale atât de mare, din care circa două sute de spitale nu depăşesc rangul de capabilităţi de tratament şi intervenţie al unui dispensar, doar că sunt mult mai mari şi cu consumuri mult mai mari", explică preşedintele.

 
 
Pe aceeasi tema: