Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul, dat în judecată de susţinătorii mamelor

justitie-ciocan-balanta.jpg

FACIAS a dat în judecată Guvernul, din cauza concediului maternal.

Concediul maternal, repus pe tapet : Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) dă în judecată Guvernul, pentru măsurile privind reducerea indemnizaţiei lunare şi a perioadei concediului pentru creşterea copiilor. Organizaţia consideră că Ordonanţa de Urgenţă a Executivului încalcă principiul egalităţii de tratament.

Directorul executiv al FACIAS,  Oana Florea spune la RFI că măsurile Cabinetului Boc sunt discriminatorii, atât pentru copiii care se vor naşte până la sfârşitul anului 2010, cât şi pentru cei care se vor naşte după 1 ianuarie 2011, concepuţi înainte de intrarea în vigoare a Ordonanţei.

Concediul maternal

Oana Florea, director executiv FACIAS

AscultăDownload

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului consideră că Ordonanţa privind diminuarea indemnizaţiei lunare şi a perioadei concediului pentru creşterea copiilor trebuie să fie pusă în aplicare pentru părinţii care se vor hotărî să conceapă un copil după data de 1 ianuarie 2011, dată la care va intra în vigoare Ordonanţa de Urgenţă.

Guvernul a stabilit ca din 2011, mamele să poată alege una din cele două variante de concediu maternal. Prima presupune un concediu de un an, cu o indemnizaţie plafonată la trei mii patru sute de lei şi un stimulent lunar de cinci sute de lei, dacă mama se întoarce la serviciu după 12 luni.

A doua variantă înseamnă un concediu de doi ani, dar cu o indemnizaţie plafonată la o mie două sute de lei.