Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Peisaj dezolant pe aeroporturile Europei

aeroport-paturi-campanie-frankfurt-reuters-alex-domanski.png

Paturi de campanie, pe aeroportul din Frankfurt (Foto : Reuters / Alex Domanski)

Transporturile aeriene sunt în continuare perturbate marţi, 21 decembrie, mai ales în Marea Britanie şi Germania. Căderile masive de zăpadă împiedică de patru zile decolarea şi aterizarea avioanelor. Probleme grave s-au înregistrat şi în multe alte aeroporturi europene, în Franţa, Belgia şi Olanda.

În Marea Britanie, termomentrele au bătut orice record de frig pentru luna decembrie : minus 20 de grade Celsius în centrul ţării. Britanicii au botezat acest val de frig "The Big Freeze", adică "Marele Ger". Englezii nu au mai văzut atâta zăpadă din 1910.

Probleme sunt şi în Germania : ninsorile împiedică avioanele să aterizeze şi să decoleze la aeroportul din Frankfurt, cel mai mare din ţară şi unul dintre cele mai frecventate din Europa. Aproape 380 de zboruri din 1.400 au fost anulate pe acest aeroport. Peste o mie de oameni au fost nevoiţi să petreacă noaptea de duminică spre luni pe aeroport, unde au fost instalate paturi de campanie.

Aeroporturi blocate

Sorin Stoicescu, expert securitate aviatică

AscultăDownload

Dar cum se face că mari aeroporturi, precum Heathrow şi Frankfurt sunt luate prin surprindere de vreme ? Expertul în securitate aeronautică, Sorin Stoicescu, fost director general al Aviaţiei Civile explică la RFI că nici cele mai moderne dotări nu pot face faţă "capriciilor vremii" şi că nimeni nu poate risca securitatea pasagerilor.

Europenii încearcă să se adapteze din mers la situaţie. Ei sunt sfătuiţi să urmeze sfaturile auzite în special la radio. Li se recomandă, de exemplu, să contacteze compania aeriană, înainte să meargă la aeroport. Acest lucru nu a împiedicat însă mii de pasageri să-şi petreacă noaptea în sălile de aşteptare de pe aeroporturi. Cei mai mulţi dintre ei sunt în tranzit.

Când aeroporturile nu sunt închise, se înregistrează întârzieri şi anulări de zboruri. Curăţarea pistei de zăpadă durează 45 de minute, dar de cele mai multe ori, ninsorile sunt însoţite de alte fenomene, precum viscolul.

Comisia Europeană a criticat situaţia traficului aerian, afectat grav de ninsori. Bruxelles-ul a chemat oficialii aeroporturilor la o întâlnire, pentru explicaţii. "Sunt extrem de îngrijorat de nivelul de dificultate cu care s-a circulat în Europa din cauza zăpezii. Este incceptabil şi nu trebuie să se mai întâmple", declară comisarul european pentru Transport, Siim Kallas, într-un comunicat de presă.