Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Retrospectivă RFI : 2010, anul protestelor sociale

miting-masa-oameni-strada.jpg

Grevele s-au ţinut lanţ în anul 2010.

2010 a fost al doilea an de criză şi poate cel mai agitat an al protestelor sociale, prin care a trecut România în ultimul deceniu. Din cauza măsurilor drastice de austeritate pe care le-a luat Guvernul, sindicatele şi-au scos oamenii în stradă.

Demisia, Jos Guvernul, Jos Băsescu !” - acestea au fost scandările care au răsunat cel mai tare în 2010 din partea românilor sărăciţi, unii dintre ei cu salariile tăiate cu 25%.

Profesori, pensionari, asistente medicale, studenţi, agricultori, toţi au ieşit pe străzi, pentru a protesta împotriva măsurilor de austeritatea luate de Guvern, care le-a îngreunat  şi mai mult traiul de zi cu zi.

Cel mai controversat protest a fost cel al poliţiştilor, care au pornit într-un marş ilegal către Palatul Cotroceni, neavând autorizaţie de marş, ci doar de staţionare. "Băsescu la puşcărie !" şi deja celebrul slogan "Ieşi afară, javră ordinară !" - asta s-a auzit pe străzile Bucureştiului. Miile de poliţişti au blocat circulaţia în drumul lor către palatul prezidenţial.

Protestul uniformelor albastre s-a lăsat cu demisii la vârful Ministerului de Interne : atât ministrul Vasile Blaga, cât şi secretarii de stat au părăsit funcţiile, iar preşedintele şi premierul au renunţat la escorta Poliţiei.

Protestele masive de stradă din 2010 nu au reuşit să schimbe însă ceva. Guvernul a mers mai departe cu măsurile nepopulare. În tot acest timp, Opoziţia a încercat în zadar să dărâme Cabinetul Boc prin moţiunile de cenzură din Parlament.

Cât despre sindicate, vice-preşedintele Cartel Alfa, Petru Dandea spune că ele nu se vor opri şi vor contina să lupte în stradă pentru drepturile angajaţilor.

Primii care vor relua protestele în 2011 sunt agricultorii Federaţiei Agrostar, nemulţumiţi de valoarea ajutoarelor financiare, ce vor fi acordate fermierilor.

De asemenea, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie a decis să strângă semnături pentru declanşarea grevei de avertisment şi a celei generale pe termen nelimitat, protestele urmând să înceapă în a doua parte a lunii ianuarie 2011.