Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proiect: Alimentele, marcate cu buline

Alimentele vor avea buline colorate pe ambalaj sau pe etichetă, în funcţie de conţinutul şi natura aditivilor alimentari, potrivit unei proiect de lege initiat de senatorul PDL Dumitru Staicu. Bulina verde ar urma să fie aplicată pe alimentele sănătoase, bulina portocalie pe cele care trebuie consumate cu moderaţie şi bulina roşie pentru produsele alimentare care conţin substanţe nocive pentru sănătate.

Criteriile în baza cărora se va decide ce culoare trebuie aplicată fiecărui produs vor fi stabilite de către Ministerul Sănătăţii, care va avea în vedere factori precum gradul de pericol, tipul şi cantitatea aditivilor alimentari din fiecare produs, se arată în propunerea legislativă.

Potrivit propunerii legislative a senatorul PDL Dumitru Florian Staicu Fiecare produs alimentar ar urma să aibă pe etichetă o bulină cu diametrul de 1,5 centimetri, având doar una din cele trei culori, verde portocaliu şi rosu.

Iniţiatorul proiectului, precizează, în expunerea de motive, că aceste reglementări nu contravin normelor europene în domeniu şi că, prin adoptarea actului normativ, sunt satisfăcute interesele consumatorului obişnuit, cu un nivel mediu de educaţie, informaţie şi sănătate, ajutându-l să achiziţioneze produse alimentare în mod responsabil, conştient şi raţional.

Proiectul de lege mai prevede şi un termen de 60 de zile pentru intrarea în vigoare a legii după publicarea în Monitorul Oficial.

În România au mai existat iniţiative de acest gen . La începutul acestui an, spre exemplu, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, anunţa taxa fast-food pentru alimentele nesănătoase. Era vorba despre o taxare suplimentara a produselor cu un conţinut ridicat de grăsimi, sare, zahăr sau aditivi alimentari. A urmat o lungă şi aprinsă dezbatere publică, iar propunerea nu a fost pusă în practică nici până astăzi.