Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Principalele evenimente din 2010

Agenţia France Presse a realizat o retrospectivă a  principalelor evenimente petrecute în lume în anul care este pe cale să se încheie. Seismul soldat cu 250.000 de morţi în Haiti, accidentul aviatic în care a murit preşedintele Poloniei şi dezvăluirile site-ului WikiLeaks sunt doar câteva dintre evenimentele care au marcat 2010.

Pe 12 ianuarie în Haiti, un devastator seism cu magnitudinea 7 s-a soldat cu peste 250.000 de morţi la Port au Prince şi în regiunea sa, 1,3 milioane de haitieni rămânând fără locuinţe. A urmat pentru Haiti o puternică mobilizare internaţională, condusă de foştii preşedinţi americani Bill Clinton şi George Bush. Din octombrie Haiti se confruntă cu o epidemie de holeră care a provocat peste 2.500 de morţi.

Pe 17 ianuarie antreprenorul multimilionar Sebastian Pinera este ales preşedinte în Chile, iar pe 25 februarie în Ucraina câştigătorul alegerilor prezidenţiale prorusul Viktor Ianukovici, depune jurământul.

 Preşedintele american, Barack Obama, obţine cea mai mare victorie a mandatului său, pe 22 martie, odată cu adoptarea în Camera Reprezentanţilor a reformei istorice a asigurărilor de sănătate.

Pe 10 aprilie, avionul care îl transporta pe preşedintele polonez Lech Kaczynski, pe soţia sa Maria şi alţi oficiali politici şi militari polonezi, s-a prăbuşit în timp ce încerca să aterizeze la Smolensk, în vestul Rusiei, provocând moartea celor 96 de persoane aflate la bord.

Delegaţia poloneză se deplasa la Katin, pentru ceremoniile de comemorare a 70 de ani de la masacrarea a mii de ofiţeri polonezi, executaţi la ordinul lui Iosif Stalin.

La jumătatea lunii aprile erupţia unui vulcan islandez provoacă un nor de cenuşă care paralizează traficul aerian în Europa.

Tot în aprilie explozia unei platforme petroliere a companiei britanice BP, în Golful Mexic, a provocat moartea a 11 persoane şi cea mai gravă maree neagră din Statele Unite. La începutul lui mai UE şi FMI au aprobat Greciei un împrumut de 110 miliarde de euro, fără precedent în lume prin amploarea sa, în schimbul uneri cure de austeritate. La 10 mai, UE decide înfiinţarea unui plan de ajutor istoric de până la 750 de miliarde de euro, pentru a ajuta ţările din zona euro, dacă va fi necesar.

Tot în mai Partidul Conservator al lui David Cameron câştigă alegerile legislative din Marea Britanie, iar Marina israeliană ia cu asalt o flotilă cu ajutoare internaţionale care încerca să forţeze blocada impusă Fâşiei Gaza. Operaţiunea a costat viaţa a nouă pasageri turci, provocând proteste internaţionale.

La  8 octombrie Premiul Nobel pentru Pace în 2010 este atribuit disidentului chinez aflat în detenţie Liu Xiaobo. Câteva zile mai târziu 33 de mineri blocaţi în subteran timp de 69 de zile, în mina San Jose din Chile, sunt scoşi la suprafaţă la capătul unei operaţiuni istorice. Difuzat în direct de marile posturi de televiziune, "miracolul din San Jose" emoţionează lumea întreagă.

Pe 13 noiembrie, în Myanmar ,Aung San Suu Kyi, simbolul luptei pentru democraţie, este eliberată de juntă după mai mult de şapte ani de consemn la domiciliu. La 23 noiembrie, pentru prima dată după Războiul din Coreea (1950-1953), Coreea de Nord bombardează o insulă locuită de civili din Coreea de Sud, provocând moartea a patru persoane şi rănirea altor 20 precum şi un val de proteste internaţionale.

La sfârşitul lunii noiembrie UE şi a FMI acordă şi Irlandei un ajutor de circa 85 de miliarde de euro. În fine pe 7 decembrie fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, este arestat la Londra, sub acuzatia de viol şi violenţă sexuală în Suedia, ţară care cere extrădarea sa.

Începând de la 28 noiembrie, site-ul difuzează conţinutul a 250.000 de telegrame diplomatice americane, dezvăluind aspecte necunoscute ale diplomaţiei SUA.