Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa se solidarizează cu jurnaliştii răpiţi

franta-jurnalisti-ostatici-afganistan-reuters-philippe-wojazer.jpg

Manifestaţie de sprijin pentru cei doi jurnalişti francezi, răpiţi în Afganistan (Foto : Reuters / Philippe Wojazer)

Zeci de manifestaţii, adunări şi concerte sunt organizate miercuri, 29 decembrie, în toată Franţa, pentru a marca un an de când doi jurnalişti francezi au fost capturaţi în Afganistan. Hervé Ghesquière şi Stéphane Taponier, ziarişti la canalul public France 3, împreună cu trei însoţitori au fost luaţi ostatici pe 30 decembrie 2009, la nord-est de Kabul, în regiunea Kapisa, cunoscută ca fiind periculoasă.

Urmează o serie de mesaje şi declaraţii mai mult sau mai puţin încurajatoare. Astfel, talibanii intervin repede, pentru a nega orice implicare în această răpire. Preşedintele Nicolas Sarkozy denunţă apoi în luna ianuarie "imprudenţa vinovată a celor doi jurnalişti", provocând un val de critici în rândul ziariştilor.

În aprilie este difuzat un filmuleţ, în care cei doi apar slăbiţi şi citesc un apel către preşedintele Franţei.

La sfârşitul lui iulie, premierul François Fillon spune că are dovezi că cei doi sunt în viaţă, iar în septembrie, Palatul Elysée precizează chiar că sănătatea lor este bună.

O nouă casetă video este adresată familiilor, în urmă cu câteva zile. În ajunul Crăciunului, comitetul de sprijin al ziariştilor înmânează preşedinţiei o petiţie semnată de 80 de mii de persoane. Trei zile mai târziu, ministrul Apărării, Alain Juppé, în vizită în Afganistan afirmă că toată lumea e "mobilizată".

"Preşedintele Hamid Karzai m-a asigurat de sprijinul total al autorităţilor afgane, pentru a obţine eliberarea celor doi jurnalişti. Nu există vreun calendar precis, discuţiile sunt intense şi îmi doresc din tot sufletul ca treburile să meargă cât mai repede. Nu vreau să vă dau speranţe inutile, dar sunt încrezător", afirma luni Alain Juppé.

Zeci de ore de radio şi televiziune sunt consacrate miercuri răpirii lui Hervé Ghesquière şi Stéphane Taponier. Concerte de sprijin, evenimente sportive şi adunări comemorative au loc mai peste tot, în diferite oraşe din ţară şi la Paris.

661