Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primele ajutoare, pentru sinistraţii din Australia

australia-inundatii-reuters-daniel-munoz.jpg

Australia, grav lovită de inundaţii (Foto : Reuters / Daniel Munoz)

Situaţie disperată în nord-estul Australiei, regiune lovită de inundaţii fără precedent. Armata şi serviciile de securitate încep să trimită luni, 3 ianuarie, ajutoare populaţiei sinistrate. Australienii mai au acum o problemă : apa a adus în zone locuibile şerpi veninoşi. Un oficial local povesteşte cum un vecin de-al său a omorât într-o singură zi patru şerpi, care înotau nestingheriţi pe la picioarele sale.

Peisajul este dezolant : peste 20 de oraşe din Queensland sunt izolate şi inundate pe o suprafaţă mai mare decât Franţa şi Germania la un loc. Circa două sute de mii de oameni au fost afectaţi. Autorităţile se tem că această criză ar mai putea dura o lună de zile.

Unul dintre oraşele cel mai grav lovite de inundaţii este Rockhampton. Aeroportul local a fost închis din cauză că apa a pătruns pe piste. Multe drumuri şi căi ferate din zonă sunt impracticabile, în timp ce penele de curent sunt la ordinea zilei.

Pe de altă parte, oamenii au intrat în panică. Mulţi dintre ei au invadat magazinele, pentru a-şi face provizii. Cel mai bine s-a vândut însă benzina, deşi au fost văzute şi persoane care au cumpărat de exemplu câte 20 de pâini din supermarketuri.

Inundaţiile au mai adus o pacoste pe capul australienilor : valurile uriaşe au adus în zone locuibile şerpi veninoşi. Primarul din Rockhampton povesteşte cum un vecin de-al său a omorât într-o singură zi patru şerpi, care înotau nestingheriţi pe la picioarele sale.