Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Situaţie disperată în Australia

australia-inundatii-casa-reuters-daniel-munoz.jpg

Inundaţii devastatoare în Australia (Foto : Reuters / Daniel Munoz)

Armata australiană a fost mobilizată, pentru a veni în ajutorul populaţiei din nord-estul ţării, afectată de inundaţii fără precedent. În anumite zone, situaţia s-a înrăutăţit : oraşul Rockhampton este complet izolat de restul ţării, iar armata a început evacuarea unor cartiere întregi.

Armata transportă hrană şi medicamente cu avionul, către Rockhampton, un oraş de coastă, cu aproximativ 75 de mii de locuitori, situat în statul Queensland (nord-est), care este complet izolat.

Aeroportul era închis, în timp ce străzile din sudul şi vestul oraşului sunt blocate de inundaţii. Nivelul apelor urmează să crească până miercuri, potrivit autorităţilor locale.

Oficialităţile estimează la două sute de mii numărul persoanelor afectate de creşterea nivelului apei, 22 de regiuni rurale fiind acoperite de ape, pe o suprafaţă cât a Franţei şi Germaniei la un loc.

Premierul australian, Julia Gillard a anunţat că sectoarelor afectate de aceste intemperii le vor fi alocate fonduri de urgenţă, inclusiv agricultorilor.

Pentru unele oraşe din regiune, aceste inundaţii "reprezintă cele mai rele pe care le-au cunoscut", a declarat premierul, care a efectuat o vizită în nord-estul ţării.

Bilanţul victimelor s-a ridicat la trei persoane, după descoperirea a două cadavre luni : cel al unui bărbat dispărut încă de sâmbătă la gura de vărsare a unui râu în Queensland şi cel a unui şofer a cărui maşină a fost luată de ape.

Duminică, Poliţia a recuperat cadavrul unei femei înecate, a cărei maşină fusese, de asemenea, luată de ape.

O mare parte din nord-estul Australiei a fost declarată zonă sinistrată.

Potrivit lui Alistair Dawson, un oficial de rang înalt din cadrul Poliţiei din Queensland, inundaţiile ar putea dura încă o lună. Unele părţi ale regiunii de nord-vest vor scăpa, dar altele trebuie să se pregătească pentru ce este mai rău.

La Bundaberg, în sud-estul statului Queensland, au început operaţiunile de curăţare, însă alte oraşe, ca Theodore şi Condamine rămân pustii, pentru că locuitorii nu au primit autorizaţia de a rămâne acasă.

Zece persoane au murit, în total, în Australia, de la sfârşitul lui noiembrie, din cauza ploilor violente şi inundaţiilor.

Sectoarele economice cele mai afectate sunt agricultura şi industria minieră, dar şi turismul şi micile întreprinderi.