Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cel mult şase ore de predare pe zi

Legea educaţiei impune o limită maximă de ore de predare pe săptămână. Astfel, un profesor va putea preda cel mult 30 de ore, adică şase ore pe zi. Precizarea a fost făcută la RFI de şeful comisiei prezidenţiale pentru educaţie, Mircea Miclea.

Cel mult şase ore de predare în fiecare zi. Nu şapte, nu opt, ca în prezent. Mircea Miclea spune că legea educaţiei este clară în acest sens.

"Curriculumul va fi în aşa fel construit, încât el să poată fi predat de către profesori în 75% din orele pe care le are la dispoziţie pentru disciplina sa, iar în 25% dintre ore, aceste ore rămân la dispoziţia profesorului, pentru a-şi adapta predarea în funcţie de caracteristicile elevului. Într-un fel predai într-o şcoală de periferie, cu copii care provin din mediu socio-economic defavorizat, în altul într-o şcoală elitistă din centru", declară fostul ministru al educaţiei.

"Automat se stabileşte o limită pentru numărul maxim de ore. La liceu nu poţi să ai mai mult de 30 de ore de studiu, de învăţare, de predare, mai exact. Poţi după aceea să ai şcoală după şcoală, poţi să faci alte activităţi, dar orele de predare vor fi limitate la maximum 30 de ore, asta înseamnă şase ore în fiecare zi, nu ca acum când se ajunge la şapte-opt ore, dacă mai socotim şi temele pe care trebuie să le facă elevii, ajungem la ideea că ei muncesc mai mult decât cei care lucrează într-un loc de muncă real", precizează Miclea.

Legea educaţiei a primit marţi, 4 ianuarie, undă verde de la Curtea Constituţională, după care a fost promulgată de şeful statului.

Legea se aseamănă cu programul nazist de guvernare, spunea marţi dimineaţă la RFI rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, Andrei Marga, membru PNL. Fostul ministru al învăţământului consideră că legea a fost scrisă de "tot felul de frustraţi". Documentul îşi propune să politizeze învăţământul, mai crede Marga.

 
Mircea Miclea, intervievat de Cosmin Ruscior, despre numărul de ore predate de profesori.