Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Concedierile trebuie să continue

În sistemul public trebuie să rămână aproximativ 900.000 salariaţi “în  câţiva  ani”, a declarat preşedintele Traian Băsescu miercuri la şedinţa de guvern.

În prezent, în sistemul public există 1 milion 290 de mii de bugetari. Numărul acestora trebui să ajungă la 900 de mii, spune şeful statului. "Nu vizez numai disponibilizări, dar nu exclud disponibilizările, dimpotrivă, cred că trebuie să le continuăm, pentru a ajunge la acel stat flexibil" a explicat preşedintele Băsescu. Liderul BNS Dumitru Costin spune însă că, deşi e de acord că trebuie făcute disponibilizări, cifra vehiculată de şeful statului este arbitrară şi că nu se bazează pe un studiu de impact.

Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu le-a cerut miniştrilor să stabilească termene clare în negocierile cu sindicatele asupra Codului Muncii, afirmând că liderii sindicali încearcă de regulă să blocheze adoptarea unui act prin prelungirea discuţiilor.

"Una din strategiile curent aplicate de sindicate pentru a bloca o lege este «vrem să discutăm». Şi începe, şi se discută, şi se discută, până când se plictisesc după trei săptămâni şi spun «nu avem ce discuta, că nimeni nu vrea nimic».

Concedieri bugetari

Dumitru Costin, Lider BNS

AscultăDownload

Realitatea este că în tehnica negocierii trebuie stabilit un termen până la care un proiect de lege trebuie discutat. Nu se poate trage o concluzie, înseamnă că viziunile sunt diferite şi cel care trebuie să îşi asume responsabilitatea este Guvernul însuşi", a explicat Traian Băsescu.

Dumitru Costin respinge însă şi această afirmaţie a şefului  statului, precizând că sindicatele au stabilit încă din decembrie, împreună cu Guvernul un termen limită de modificare a Codului Muncii, şi anume până pe 21 ianuarie.

"Cât de repede crede domnia sa că se poate modifica un pachet de legi atât de important pentru piaţa muncii şi pentru economia României" se întreabă retoric Dumitru Costin.