Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


3 din 4 români au fost la medic în 2010

Aproape 75% dintre români au fost la medic anul trecut dintre care 43% au avut o problemă majoră de sănătate. Iată ce arată un raport al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie. Totodată studiul mai relevă că mai puţin de un sfert dintre români au fost internaţi în spital anul trecut.

Potrivit sondajului IRES, 88% dintre români au cumpărat medicamente. Femeile au fost cele care au mers mai des la medic şi au cumpărat medicamente într-o proporţie mai mare. Consumul de medicamente s-a dovedit, potrivit sondajului, foarte crescut la toate categoriile de populaţie, chiar şi la tineri.

Raportul mai relevă că în 2010, 15% dintre persoanele intervievate au dat şpagă, cu precădere medicilor, iar 16% dintre acestea susţin că banii le-au fost ceruţi. Categoria de vârstă cea mai expusă din acest punct de vedere este cea între 51 şi 60 de ani, persoanele cu studii superioare, din mediul urban şi care locuiesc în Sud, Bucureşti şi Dobrogea. Bărbaţii cu studii superioare şi cu venituri mari susţin că şpaga li s-a cerut.

Raportul de cercetare, a fost realizat pe un eşantion de peste 1.400 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, reprezentativ la nivel naţional. Interviurile s-au desfăşurat în intervalul 15-16 decembrie 2010.

 
Liliana Simionescu despre sanatatea la romani