Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Masacru în SUA

Cel puţin şase persoane au murit în SUA şi alte 12 au fost rănite într-un atac armat comis sâmbătă în Tucson, Arizona, a anunţat şeful departamentului local al poliţiei, citat de CNN. Un bărbat înarmat a deschis focul în timpul unei întâlniri a congresmenului Gabrielle Giffords cu alegătorii din circumscripţia sa electorală, atacatorul fiind imobilizat de un trecător şi predat în custodia forţelor de ordine.

Suspectul reţinut este un bărbat alb, născut în 1988, au declarat surse din cadrul forţelor de ordine americane, citate de CNN. Conform Washington, surse din forţele de ordine, citate de Associated Press, l-au identificat pe agresor drept Jared Laughner, însă nu au oferit alte informaţii despre acesta sau posibilele motive ale atacului.

Printre răniţi se numără şi congresmenul democrat Gabrielle Giffords, internată în spital în stare critică. Directorul departamentului de traumatologie al Centrului Medical Universitar din Tucson, Peter Rhee, s-a declarat optimist în legătură cu şansele ei de recuperare.

Mesaj de la Obama

Preşedintele american, Barack Obama, a afirmat că atacul armat din Tucson reprezintă "o tragedie pentru Arizona şi o tragedie pentru întreaga ţară", confirmând că printre victime se află o fetiţă în vârstă de nouă ani şi un judecător federal, relatează New York Times, în ediţia online. Obama a anunţat că l-a trimis pe directorul FBI, Robert Mueller, la Tucson, pentru a coordona ancheta, şi a apreciat că atacul reprezintă "un act de nedescris".

Este căutat un al doilea suspect

Poliţia americană crede că autorul atacului de sâmbătă din Arizona, soldat cu şase morţi şi 12 răniţi, nu a acţionat singur, iar autorităţile examinează şi un colet suspect primit de Gabrielle Giffords.

"Avem motive să credem că a venit (la locul atacului) însoţit de o altă persoană", a spus Clarence Dupnik, şeriful comitatului Pima, care coordonează ancheta asupra atacului armat. El a adăugat că agresorul are antecedente penale şi a refuzat să discute cu poliţiştii în timpul interogatoriilor.

Arma, deţinută legal de tânărul de 22 de ani

Arma folosită în atacul armat de sâmbătă din Arizona, model Glock 19, a fost cumpărată legal şi avea un încărcător de 30 de cartuşe, au declarat surse din forţele de ordine americane, citate de CNN. Sursele citate nu au putut preciza însă când şi de unde a fost achiziţionat pistolul folosit de autorul atacului.

Camera Reprezentanţilor amână dezbaterile

Camera Reprezentanţilor din SUA a decis să amâne dezbaterile legislative programate pentru săptămâna viitoare, după atacul armat din Arizona.

Decizia aparţine liderilor celor două partide din Congres, care consideră că au nevoie de timp pentru "a lua orice măsuri sunt necesare după tragedia" de sâmbătă.