Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ostatici francezi, executaţi în Niger

Cei doi ostatici francezi reţinuţi în Niger au fost executaţi de răpitori. Iată ce anunţă Statul Major al armatei franceze. Sâmbătă seara, şi preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, sugerase că cei doi ostatici au fost asasinaţi de răpitori. Vestea morţii celor doi fusese adusă încă de vineri de ministrul francez al Apărării, Alain Juppe, însă nu se cunoştea dacă ei au fost ucişi în timpul operaţiunilor de salvare sau dacă au fost executaţi.

Toate indiciile indică varianta unei execuţii, susţin autorităţile franceze.

Cei doi francezii fuseseră răpiţi vineri seară de patru bărbaţi înarmaţi, în timp ce se aflau într-un restaurant.

"Garda naţională nigeriană a început imediat urmărirea grupului, pentru a-i împiedica pe membrii acestuia să ajungă la adăpost, ceea ce ar fi reprezentat o ameninţare gravă pentru ostatici", a adăugat el.

"După o confruntare produsă în timpul nopţii, în urma căreia comandantul detaşamentului gărzii naţionale nigeriene a fost rănit, teroriştii şi-au continuat drumul către Mali", a precizat Juppe. "În timp ce se aflau în zona de graniţă, operaţiunea declanşată - coordonată cu elemente franceze prezente în regiune - le-a permis militarilor să îi intercepteze pe terorişti şi să neutralizeze câţiva dintre aceştia", conform comunicatului Ministerului Apărării.

"În urma acestei acţiuni, au fost descoperite trupurile neînsufleţite ale celor doi ostatici", a adăugat Juppe.

Colonelul Burkhard a confirmat că forţele nigeriene îi urmăriseră pe răpitori cu sprijinul unui avion de supraveghere francez de tip Atlantique-2 (ATL-2). Avionul a localizat grupul şi a facilitat intervenţia forţelor armate, operaţiune în cursul căreia un comandant militar nigerian a fost rănit.

"Doi militari francezi au fost răniţi uşor şi mai mulţi răpitori au fost ucişi", adaugă colonelul Burkhard.