Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Autorul atacului din Tucson, pus sub acuzare

tucson-flori-lumanari-eric-thayer-reuters.jpg

Foto : Eric Thayer / Reuters

Bărbatul responsabil pentru atacul armat din Tucson, Arizona a fost inculpat. Tânărul de 22 de ani a rănit grav un membru al Congresului american şi a ucis şase persoane. Jared Lee Loughner a fost inculpat oficial pentru uciderea judecătorului federal John M. Roll şi a lui Gabriel Zimmerman, un asistent al democratei Gabrielle Giffords.

Corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor

Asasinul din Tucson a fost mânat, conform majorităţii comentatorilor de aici, de un amestec fatal de ideologie şi dezechilibru mintal.

"Ai atribui o motivaţie coerentă de ordin politic mi se pare o exagerare", opina senatorul republican Jon Kyl, care reprezintă statul Arizona în Camera superioară a Parlamentului federal.

Tragedia de sâmbătă survine fără îndoială pe un fundal de violenţe retorice, de intoleranţă, de radicalizare a discursului politic.

"Traversăm o periodă întunecată. Atmosfera este toxică, pornind din Washington şi răspândindu-se în toată ţara", consideră deputatul democrat Emanuel Cleaver.

Veninul, stridenţa partizană se scurg zilnic pe Internet, la radio şi la unele televiziuni. Demonizarea Opoziţiei a devenit un soi de reflex. Ameninţările cu moartea la adresa legislatorilor federali s-au triplat în ultimul an şi jumătate, în special de când a început dezbaterea cu privire la reforma asigurărilor medicale.

"Prea multe instituţii mediatice incită la Opoziţie, la mânie, acreditează ideea că adversarul politic suferă de un deficit de moralitate", nota unul dintre liderii minorităţii democrate din Cameră, Steny Hoyer.

 
Pe aceeasi tema: