Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oraşul Brisbane, în curs de evacuare

australia-inundatii-brisbane-reuters-mick-tsikas.jpg

Nivelul apei a crescut considerabil la Brisbane (Foto : Reuters / Mick Tsikas).

Inundaţiile care afectează nord-estul Australiei au provocat moartea a nouă persoane şi dispariţia altor 66, potrivit unui bilanţ comunicat marţi, 11 ianuarie, de premierul statului Queensland. Poliţia a ordonat evacuarea unei părţi a centrului oraşului Brisbane.

Ultimele victime s-au înecat şi au fost luate de torenţi de apă, care au traversat oraşele de coastă, situate la mai puţin de 150 de kilometri vest de Brisbane.

Oraşul care numără două milioane de locuitori este la rândul său ameninţat de creşterea bruscă a nivelului apelor. De altfel, Poliţia a ordonat evacuarea unei părţi a localităţii.

Adevăraţi torenţi au devastat şi străzile din Toowoomba, oraş cu o sută de mii de locuitori, situat la 130 de kilometri vest de Brisbane, apele luând numeroase maşini şi obligând supravieţuitorii să se refugieze în copaci.

Şeful Poliţiei locale a comparat nivelul fără precedent al apelor cu un tsunami terestru.

Mai multe elicoptere continuă să salveze locuitorii blocaţi pe acoperişurile caselor în diverse localităţi rurale.

Aceste noi inundaţii au fost provocate de ploile torenţiale - până la 30 de centimetri de apă în unele zone, în mai puţin de 24 de ore, căzute pe un sol deja saturat de apă.

Intemperiile au fost atribuite de serviciile de meteorologie fenomenului climatic La Nina, care a generat în Queensland anul cu cea mai mare umiditate de la înfiinţarea serviciilor de înregistrare a datelor meteo. Aceste inundaţii au provocat pagube de milioane de dolari.