Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bodo Hombach: "Mass-media din România, în mare parte în mîinile unor oligarhi"

hombach.jpg

Bodo Hombach, şeful concernului media WAZ

Bodo Hombach, şeful concernului media WAZ, anunţă la Deutschlandradio Kultur o nouă retragerea din Europa de sud-est şi vorbeşte despre presa din România după ce în vară grupul a anunţat că vinde acţiunile deţinute la cotidianul România Liberă. "Mass-media din România se află în mare parte în mîinile unor oligarhi, adică a unor oameni de afaceri care şi-au câştigat banii în altă parte, de regulă în cursul privatizărilor"spune Bodo Hombach.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

Într-un amplu interviu acordat marţi postului naţional de radio, Hombach îşi exprimă nedumeririle faţă de situaţia presei în ţările răsăritene. Totodată anunţă că societatea pe care o prezidează ar putea să se retragă şi din Ungaria. Concernul WAZ a anunţat anul trecut că se retrage din Serbia, România şi Bulgaria.

Pornind de la situaţia creată în urma legii presei din Ungaria, Hombach a declarat pentru „Deutschlandradio Kultur“:  „Ceea ce face dl. Orbán în Ungaria corespunde viselor multor politicieni. Ei doresc să dirijeze mass-media în sensul ca ziarele să relateze echidistant. Cu alte cuvinte să nu fie prea critice. În România avem o situaţie diferită, dar într-un alt fel problematică.

Mass-media din România se află în mare parte în mîinile unor oligarhi, adică a unor oameni de afaceri care şi-au cîştigat banii în altă parte, de regulă în cursul privatizărilor; [...]. Ei sprijină media financiar, uneori cu pînă la 60 de milioane pe an - asta într-un caz concret -, animează publicul prin concursuri să devină abonaţi, stabilesc preţuri de dumping, ocupînd astfel piaţa media şi eliminînd prin aceste practici editorii care lucrează normal.“

Bodo Hombach descrie în continuare degradarea standardelor etice din jurnalismul răsăritean şi aminteşte că, în urmă cu un an jumătate, un grup de experţi ai concernului au redactat o expertiză privind situaţia media din răsărit. Expertiza a fost trimisă Consiliului Europei, însă acolo nimeni nu avea interes să se ocupe de această problemă.

În continuare Hombach îşi exprimă speranţa că tocmai cazul Ungariei ar putea crea o sensibilitate mai mare la nivel european: „În statele în curs de transformare, care abia s-au desprins de comunism care au păşit pe calea europenizării, nimic nu este mai important decît o presă liberă. Numai o presă independentă poate contracara evoluţiile negative, abuzurile de putere şi corupţia.“

Bodo Hombach, care a fost şi coordonatorul Special alPactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est la Bruxelles, critică felul în care se practică jurnalismul, amintind că unele ziare se implică în adevărate campanii propagandistice. Numai mass-media independentă poate contribui la depăşirea sechelelor unor regimuri cum a fost cel al lui Ceauşescu în România, Jivkov în Bulgaria sau Enver Hodja în Albania.

Comparînd situaţia din diversele ţări răsăritene, co-directorul concernului WAZ, Bodo Hombach ajunge la concluzia că în momentul de faţă doar presa din Croaţia se apropie de standardele europene. În toate celelalte state există probleme care pot fi depăşite doar printr-o implicare mai hotărîtă a forurilor europene.

Controversata lege a presei din Ungaria a determinat pe mai mulţi analişti occidentali să privească şi asupra situaţiei mass-media din celelalte ţări est-europene. Concernul media german, WAZ, cu sediul la Essen, s-a angajat pe piaţa media de la începutul anilor 1990 în diversele ţări răsăritene.

Astăzi concernul editează în Germania şi în străinătate 38 de cotidiane şi un număr de 108 reviste. Unul din cei doi directori ai concernului este Bodo Hombach.

 
William Totok, Berlin