Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ceauşescu, Mussolini si Hitler, tiranizaţi de soţii

Ceauşescu, Mussolini si Hitler se află pe lista dictatorilor secolului al XX-lea care au fost "tiranizaţi" de soţiile lor, potrivit unui eseu publicat de scriitoarea franceză Diane Ducret preluat de publicaţia Le Figaro. Deşi au condus lumea, au decis soarta a milioane de oameni şi au contribuit la instaurarea unui cult al personalităţii care a depăşit orice imaginaţie, în viaţa lor privată, mulţi dintre dictatorii secolului al XX-lea deveneau din lupi adevăraţi mieluşei.

Într-un eseu intitulat "Femmes de dictateur", Diane Ducret scrie că aceşti tirani cedau fără drept de apel în faţa capriciilor soţiilor şi metreselor lor şi suportau cu stoicism crizele de gelozie ale acestora.

Scriitoarea franceză prezintă în eseul ei maniera în care influenţa exercitată de aceste femei s-a dovedit a fi uneori decisivă în carierele şi opţiunile politice ale acestor lideri politici. Având la bază o serie de studii serioase, care conţin uneori dezvăluiri surprinzătoare, eseul tinerei autoare franceze reprezintă o veritabilă "mină de anecdote".

Iată câteva exemple . Iunie 1975, golful Aqaba, Marea Roşie. Soţii Ceauşescu sunt invitaţii regelui Hussein al Iordaniei, care îi găzduieşte în reşedinţa lui de vacanţă. Este pentru prima oară când Elena Ceauşescu păşeşte pe un iaht. Dintr-o dată, acest obiect de lux plutitor i se potriveşte ca o mănuşă. Cu ocazia unei plimbări pe plajă, după cină, ea începe să suspine: "Vreau acest iaht (...) Nu voi pleca de aici fără el".

Nicolae Ceauşescu găseşte că e o idee seducătoare. De ce nu ar avea şi el propriul iaht ancorat la ţărmul Mării Negre? Ce mare putere comunistă ar fi România, dacă nu ar putea să-i ofere liderului ei un astfel de cadou?

Dictatorul îl însărcinează imediat pe interpretul său cu o misiune de maximă importanţă: să îl convingă pe regele Hussein să îi ofere iahtul. A doua zi, cuplul român primeşte un apel telefonic de la regele iordanian, vizibil jenat de insistenţele Elenei: "Trebuie să înţelegeţi că acest iaht este un cadou pe care l-am făcut fiicei mele Alya, prinţesa Iordaniei". Urmează un moment de tăcere. Ruptura diplomatică pare iminentă.

O soluţie conciliantă este găsită în ultima clipă: "Însă voi da ordin, imediat, să vi se aducă un iaht identic din Statele Unite. Vă propun ca numele său să fie «Prietenia»", scrie Diane Ducret în eseul din Le Figaro.

Mussolini s-a aflat la picioarele unei amante convertită la Islamism.

Cu ocazia unui discurs susţinut în martie 1913, foarte originala Leda Rafanelli este foarte impresionată de carisma lui Benito Mussolini. Ea publică după aceea un articol în care îl descrie pe acesta drept "un socialist al timpurilor eroice”. Mussolini îi trimite o scrisoare de mulţumire, la care ea răspunde printr-o invitaţie. Politicianul acceptă, cu condiţia ca acea întâlnire să rămână secretă.

Se prezintă într-o ţinută plină de distincţie: redingotă, cizme lustruite şi joben. Gazda lui, însă, este o femeie convertită la islamism, care a adoptat moda orientală şi care poartă turban, brăţări din argint şi cercei din aur masiv. În lunile următoare cei doi se revăd de mai multe ori, singuri, cu ocazia unor întâlniri în timpul cărora Mussolini va încerca să înfrângă rezistenţa "victimei" sale.

Pentru a încerca să o convingă să-i devină amantă, politicianul italian va purta chiar un costum complet de beduin, cu barbă, turban şi colier de ambră. O va minţi chiar şi asupra stării sale civile, declarând că nu este căsătorit, pretinzând că se află în căutarea unei femei care "să îl inspire, să îl stimuleze, să îl sfătuiască şi să îl contrazică dacă va comite erori".

Eva Braun făcea întotdeauna doar ce dorea: continua să consume alcool, carne şi să poarte machiaj. Cochetă, avea o pasiune pentru pantofi. Avea o garderobă imensă şi îşi schimba ţinutele de şase ori pe zi. Adora să meargă în Italia pentru a-şi cumpăra rochii şi pantofi la modă. Avea la dispoziţie o coafeză care îi aranja părul de o manieră diferită în fiecare zi, în ciuda reproşurilor lui Hitler, care ura excentricităţile vestimentare şi schimbările de orice fel.

Într-o zi, Eva asculta în camera ei un disc american. Hitler intră şi spune: "E drăguţ ce asculţi tu acolo". Eva îi răspunde cu multă siguranţă în voce: "Da, aşa este. Mai ales că bunul tău prieten Goebbels tocmai a interzis acest disc în întregul Reich!".

De la ultima amantă franţuzoaică a lui Salazar la numeroasele metrese ale lui Mao, Mussolini şi Bokassa, la Nadia Krupskaia - una dintre soţiile lui Lenin, Nadia Alliluyeva - soţia "suicidară" a lui Stalin, Elena Ceauşescu sau Eva Braun - amanta care îl admonesta pe Hitler fără să îl ofenseze, toate au influenţat, în felul lor, destinele acestor bărbaţi care au construit istoria sângeroasă a secolului al XX-lea.