Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cea mai scumpă benzină, în Grecia

Grecii au unul din cele mai mari preţuri la benzina din Europa. Potrivit datelor Serviciului de Monitorizare a Preţurilor din cadrul Ministerului elen al Dezvoltării, miercuri 12 ianuarie, preţul mediu la vânzarea unui litru de benzină era de 1,57 euro. Există regiuni în care preţul unui litru de benzină a depăşit, în ultimele două săptămâni, 1,7 euro.

Corespondentul RFI şi Radio România, Monica Chihaia

Se apreciază că preţul benzinei a luat din nou un curs ascendent, rămânând la cea mai ridicată cotă din Europa, relatează presa elenă.  Asta în condiţiile în care salariul mediu brut în Grecia este de 1141 euro/lună (penultima ţară din zona euro, după Portugalia), respectiv 900 euro net.

În România, preţul benzinei se apropie de 6 lei pe litru. Între timp protestele şoferilor faţă de această situaţie continuă. Taximetriştii spun că timp de trei zile nu vor mai alimenta la nici o staţie din Bucureşti.

Şeful Consiliului Concurenţei Bogdan Chiriţoiu spune că datele din 2010-2011 nu arată că s-ar fi format o înţelegere privind creşterea preţurilor la carburanţi între marii jucători de pe piaţă. În ceea ce priveşte investigaţia începută în 2005 în acest domeniu, ancheta a început efectiv în 2009 iar o decizie va fi anunţată undeva în prima jumătate a lui 2011, a mai spus Chiriţoiu.

Luni seara la televiziunea publică şi premierul Emil Boca spunea că dacă se va dovedi că preţul la carburanţi e nejustificat Guvernul poate lua contramăsuri, între care şi o impozitare mai mare aplicată firmelor de profil.

 
Corespondentul RFI şi Radio România, Monica Chihaia