Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Precipitaţii istorice lovesc Brazilia

brazilia-inundatii-reuters-luiza-garcia.jpg

Inundaţii masive au loc în Brazilia (Foto : Reuters / Luiza Garcia).

Brazilia este afectată de cele mai mari precipitaţii din istorie, adică de când se efectuează măsurători. Zonele afectate sunt în statele Rio şi Sao Paulo, deci sud-estul ţării. În 24 de ore a plouat cât într-o lună, potrivit specialiştilor.

Pagubele sunt însemnate, mult mai mari decât cele din Australia : 335 de morţi, dar după cum anunţă autorităţile, bilanţul se va agrava. Majoritatea deceselor s-au produs nu datorită apei, ci alunecărilor de teren, care au urmat. Numai oraşul Teresopolis, situat la o sută de kilometri de Rio de Janeiro a avut 130 de morţi.

Autorităţile afirmă că bilanţul va fi mai mare, pe măsură ce echipele înaintează. Zone întinse sunt complet izolate, pentru că peisajul este muntos şi datorită alunecărilor şi apelor, accesul este dificil. În plus, comunicaţiile sunt tăiate, localităţi întregi sunt lipsite de electricitate şi telefon.

Aceste ploi şi alunecări de teren sunt şi prima situaţie de urgenţă de la instalarea preşedintelui Dilma Rouseff, la 1 ianuarie. Pentru moment, ea a semnat un decret pentru deblocarea fondurilor necesare operaţiunilor de căutare şi de organizare a unor tabere pentru populaţiile sinistrate : aproape 360 de milioane de euro. Armata a fost de asemenea mobilizată.

Autorităţile afirmă că ploile au fost mai mari decât se aşteptau, dar problema principală este starea infrastructurii, locuinţele improvizate, lipsa unor lucrări de consolidare a terenurilor defrişate, a unui plan urbanistic al aşezărilor unde să se indice unde se poate construi şi unde nu. Toate acestea au făcut ca dezastrul să fie şi mai mare.

Este o problemă istorică a Braziliei, care va trebui "atacată" de preşedintele Dilma Rouseff. Deşi economia creşte foarte mult, PIB-ul pe cap de locuitor este tot mai mare, prăpastia dintre bogaţi şi săraci, dintre zonele dezvoltate şi cele de lumea a treia s-a adâncit şi mai mult. Inundaţiile au afectat în primul rând populaţia săracă.