Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Revoltele se extind în Tunisia

tunisia-proteste-reuters.jpg

Proteste de stradă violente au loc în Tunisia (Foto : Reuters).

În ciuda stării de asediu decretate de preşedintele Ben Ali, revoltele tinerilor din Tunisia s-au extins. Deosebit de violente au fost confruntările dintre Poliţie şi tineri de la periferia Capitalei Tunis. De la începutul violenţelor au murit 58 de persoane. La Bucureşti, Ministerul de Externe a lansat un avertisment de călătorie pentru Tunisia.

Violenţele au avut loc la circa 15 kilometri de centrul Capitalei, în suburbiile din vestul oraşului.

"Toată noaptea s-au auzit focuri de armă, ţipete şi zgomote de distrugere", au declarat Agenţiei France Presse mai mulţi locuitori ai Capitalei tunisiene, care au precizat că manifestaţiile au degenerat miercuri după-amiază, în urma unui miting de protest.

Nori de fum se puteau vedea şi joi dimineaţă deasupra cartierelor de la periferia de vest a Capitalei, unde mai multe echipaje de pompieri au fost trimise încă de miercuri seară, pentru stingerea incendiilor. Mai multe sedii de instituţii au fost vandalizate, inclusiv magazine.

Autorităţile din Tunisia afirmă că bilanţul tulburărilor sociale din ultimele zile a ajuns la 20 de morţi. Unele organizaţii pentru drepturile omului vorbesc chiar de peste 50 de victime.

Revoltele au început la sfârşitul săptămânii trecute, când grupuri de tineri au protestat în stradă împotriva şomajului în creştere, ciocindu-se cu forţele de ordine.

Preşedintele Ben Ali, care conduce Tunisia de peste două decenii a declarat luni că protestarii sunt terorişti sprijiniţi din străinătate.

Opoziţia spune însă că ţara se află într-o profunda criză economică şi politică.

Iyed Dahmani, reprezentantul din Franţa al Opoziţiei tunisiene a cerut formarea unui Guvern de salvare naţională, care să pregătească alegeri anticipate.

 

La Bucureşti, Ministerul de Externe a lansat un avertisment de călătorie pentru Tunisia. MAE atrage atenţia că în această ţară în ultima perioadă au avut loc ample mişcări de protest. Epicentrul este oraşul Sidi Bouzid, aflat la 280 de kilometri sud de Tunis.