Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Revolta pensionarilor militari

soldati-pensionari.jpg

Pensionarii militari spun că multe pensii sub trei mii de lei au fost reduse.

Pensionarii militari depun plângeri penale împotriva unor membri ai Guvernului. E vorba de premierul Emil Boc, ministrul Apărării, Gabriel Oprea, cel de Interne, Traian Igaş, dar şi de directorul SRI, George Maior. Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, în Retragere şi în Rezervă invocă încălcarea Constituţiei, a legislaţiei europene şi a dreptului la proprietate.

Guvernul susţine că pensiile militarilor nu au scăzut. Realitatea îl contrazice, însă, după cum spune la RFI preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezervă şi în Retragere, Mircea Dogaru.

Ministerul Apărării a anunţat miercuri că potrivit datelor pe care le deţine, pensiile militare sub trei mii de lei, de care beneficiază militarii cu carieră completă nu au fost reduse. Informaţia a venit de la generalul de brigadă Mariana Lupu, şeful Direcţiei Generale Financiar Contabile din Ministerul Apărării.

Opoziţia vrea şi ea să fie parte a acestui scandal. Preşedintele PSD, Victor Ponta cere Guvernului să oprească procesul de recalculare a pensiilor militarilor şi să aplice hotărârile judecătoreşti pronunţate pe această temă.

"În calitate de preşedinte al celui mai important partid de Opoziţie, solicit guvernului Băsescu - Boc să stopeze bătaia de joc la adresa pensionarilor. Aceasta nu este o guvernare care să aibă ca scop binele populaţiei, ci este un regim de ocupaţie, care se distinge prin incompetenţă, diletantism, corupţie şi indolenţă", scrie liderul PSD, într-un comunicat de presă.

Subiectul a fost atins şi de guvernatorul Băncii Naţionale a României. Mulţi militari au ajuns pensionari din cauza reformelor şi au dreptate atunci când spun că nu trebuie sacrificaţi, însă aritmetica bugetară este cinică şi nu ascultă de motivaţiile sociale, a declarat Mugur Isărescu la TVR 1.

"O bună parte din militari au ajuns pensionari datorită reformelor, deci ei au dreptate când spun că nu trebuie să fie sacrificaţi, dar pe de altă parte, aritmetica asta bugetară, financiară este cinică, nu ascultă de motive sociale. Pur şi simplu se termină banii şi atunci este ca într-o familie, încerci să îi drămuieşti", explică şeful băncii centrale.

 
Mircea Dogaru, în dialog cu Liliana Simionescu